راهی که از رجب میگذرد...

جاده شاهی بزرگراه باستانی است که در بیست و پنج قرن پیش، شوش و سارد دو پایتخت تاریخی دو تمدن را به هم  مربوط می‌ساخته است ،اگر در سه کیلومتری این راه از تحت جمشید بایستید و سمت راست خود را بنگرید سنگ نوشته با شکوهی تحت عنوان نقش رجب می بینید؛ که یادگار دوران ساسانی در ایران ست و نشانگر اهمیت منطقه در زمان های هخامنشیان و ساسانیان است.

محوطه ای رو باز اما همانند غار که در سه طرف آن سه رویداد از رویداد های زمان ساسانیان را حکاکی کرده اند. سه نسل از پادشاهان ساسانی از شاپور اول تا شاپور یکم هر کدام داستان خود را همانند یک تئاتر خیابانی به نمایش گذاشته اند و کارگردانی می کنند سه نمایش از اقتدار حکومت ساسانی در سه دوره مختلف.

نمایش اول به شاپور اول دومین شاهنشاه ساسانی مربوط است که متن نمایش نامه اقتدار خود را علاوه بر زبان پهلوی ساسانی به یونانی هم ترجمه کرده است،تصویری از پادشاه به همراه لشکر نُه نفره از سران کشور پشت سر شاه که سوار بر اسب قوی هیکلی است ایستاده اند؛متنی که در این سنگ نوشته می توان دید مضمون زیر را دارد.

«اهورامزذاپرست، خداوندگار شاپور، شاهنشاه ایران و انیران، فرستاده از طرف خدا، پسر اهورامزداپرست خداوندگار اردشیر شاهنشاه ایران و انیران، فرستاده از سوی خدا، پسر خداوند پاپک شاه».

اردشیر پاپکان بنیانگذار شاهنشاهی ساسانی تاج گذاری میکند،این محتوای سنگ نگاری دوم نقش رجب است. در این نقش اردشیر پاپکان زمینه حکومت پسر خود را هم فراهم کرده است به طوری که در نقش برجسته علاوه بر روحانی ای که در حال اهدای تاج پادشاهی است پسر بچه ای نیز دیده می شود که حکایت از حضور ولیعهد دارد.

در نقش برجسته سوم هم مراسم تاجگذاری شاپور یکم، فرزند اردشیر پاپکان حکاکی شده است.نقش رجب محیطی با طراوت و پر تردد بوده است و چون در نزدیکی زادگاه  پادشاهان ساسانی یعنی شهر تاریخی استخر قرار داشته همواره مورد توجه بوده است.

برای دیدن نقش رستم میتوانید در کیلومتر 10جاده مرودشت -ارسنجان-پاسارگاد توقف داشته باشید،در گذر از نقش رجب می توانید سوغات مرودشت،انار ارسنجان و انگور سعادتشهر را توشه راه داشته باشید.