صنعت گردشگری پس از صنایع نفت و خودروسازی در رتبه سوم درآمدزاترین صنایع در دنیا قرار دارد. صنعت گردشگری علیرغم آنکه در پیشبرد اقتصاد ملی و درآمدهای ارزی نقش دارد؛ صنعتی پاک و در عین حال اشتغالزا است؛ به طوری که طبق آمارهای سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) در سال 2013، 255 میلیون نفر در سراسر دنیا در صنعت گردشگری شاغل شدهاند. کشور فرانسه به تنهایی در سال 2005 پذیرای بیش از 76 میلیون گردشگر بوده است. بررسیها نشان میدهد سهم کشورهای مختلف از بازار جهانی گردشگری در سال 2007 به صورت زیر بوده است.
سهم کشورهای از بازار جهانی گردشگری در سال 2007
در این میان، جمهوری اسلامی ایران طبق آمارهای اعلام شده از سوی سازمان جهانی گردشگری از لحاظ جاذبههای طبیعی در رتبه پنجم و از نظر جاذبههای تاریخی در رتبه دهم کشورهای دنیا قرار دارد؛ اما متأسفانه در بهرهگیری از این منابع، سهم کمتر از 0.1 درصد کل درآمدهای گردشگری جهان را به خود اختصاص داده است.
علیرغم گسترش روزافزون و پرشتاب صنعت جهانگردی در سطح دنیا و با وجود منابع فراوان، جذب جهانگرد در کشور ما، طبق آمارهای موجود حاکی از عدم موفقیت این صنعت در کشور ما است به طوری که برای مثال طی سالهای برنامه اول، دوم و سوم توسعه اقتصادی-اجتماعی و فرهنگی کشور، این صنعت به تمام اهداف تعیین شده خود نرسیده است (اسناد و گزارشات برنامه دوم و سوم توسعه اقتصادی و اجتماعی-فرهنگی). شرایط و وضعیت اقتصادی و اجتماعی کنونی کشور ما به گونهای است که ایجاب میکند با بازنگری در امکانات و توانمندیهای موجود، چارهای برای مقابله و مواجهه با معضلاتی همچون وابستگی به نفت، رشد نیروی کار و افزایش نگران کننده بیکاری بیابیم. توانمندیهای بالقوه کشور در صنعت جهانگردی از جمله عرصههایی است که در صورت بالفعل شدن میتواند در رفع بسیاری از معضلات و مشکلات ذکر شده مؤثر و کارساز باشد. مدتها بود که موارد فوق ذهن ما را درگیر کرده بود. اینکه چرا این صنعت در ایران غریب است؟!!! فرصتی که ایران علیرغم برخورداری از تمدن و تاریخ کهن، تنوع طبیعی چهار فصل و آداب، رسوم و سنن اسلامی و باستانی به دلیل تکیه بر صنعت نفت در طی سالهای متمادی کمترین بهره را از آن برده است!!! با وجود این همه بیکاری و اشتغالزایی بالای این صنعت، چرا نسبت به آن بیتوجه هستیم؟!!! چرا کشور ما با قدمت تاریخی چندین هزار ساله و با وجود داشتن جاذبههای بیشمار فرهنگی و طبیعی گردشگری که به لحاظ منابع جذب جهانگرد در رده 10 کشور برتر دنیا قرار گرفته، دارای سهم اندکی در بازار جهانی است؟!!! و هزاران سؤال دیگر.
تا اینکه در سفری چند ماهه به اروپا، به ارزیابی دلایل موفقیت صنعت گردشگری در اروپا پرداختیم. و در نهایت، با کسب تجارب بسیار ارزنده و همفکری اعضای هیأت علمی برخی از دانشگاهها، به این فکر افتادیم که به عنوان یک ایرانی تمام تلاش خود را جهت رونق این صنعت بکار گیریم؛ و در نتیجه طرح گردشگری 724 را ارائه دادیم.
با توجه به اینکه رونق صنعت گردشگری در گرو فرهنگسازی عمومی است، سعی شده است که زمینه مشارکت همه مردم فراهم گردد؛ که جهت توسعهی این فرهنگ نیازمند مشارکت همه شما عزیزان هستیم تا هر چه سریعتر توانمندیهای بالقوه کشور در صنعت گردشگری را بالفعل کرده و به هدف اصلی که همان اعتلای کشور عزیزمان ایران است، دست یابیم. بنابراین میتوان ادعا کرد که با مشارکت همه مردم میتوان گردشگری 724 را به جامعترین بانک اطلاعاتی کشور در حوزه گردشگری تبدیل نمود. اگرچه این طرح هنوز در مراحل ابتدایی است، ولی چشمانداز بسیار گستردهای را برای آن متصور شدهایم. که در ادامه برخی از ویژگیهای مهم این طرح معرفی میشود. گردشگری 724 جهت کمک به گردشگران و تسهیل فرآیند گردشگری طراحی شده است؛ تا بتواند دغدغههای گردشگران از قبیل: انتخاب مقصد، انتخاب زمان، انتخاب وسیله نقلیه، انتخاب محل اقامت، انتخاب بودجه سفر، برنامه تغذیه در سفر، لوازم سفر، برنامه روزانه سفر و ... را رفع نماید. در گردشگری 724 سعی شده است که تمامی جاذبههای گردشگری کشور اعم از جاذبههای معروف و شناخته شده و نیز جاذبههایی که تاکنون از دید گردشگران مورد غفلت واقع شدهاند را همراه با اطلاعات کامل (مانند: امکانات موجود در محل، ساعات باز و بسته بودن، موقعیت دقیق مکانی، شرایط آب و هوایی، بهترین زمان سفر، نظرات کاربران، قیمتها و ...) ثبت شود. به منظور دقت در ثبت جاذبهها و اطلاعات مربوط به آنها، از افراد بومی همان منطقه کمک گرفته شده است. همچنین شما نیز به عنوان کاربر سایت میتوانید اطلاعات موجود را ویرایش کرده و یا اینکه جاذبههای جدیدی را با نام خودتان ثبت کنید. اطلاعات مربوط به مشاهیر، تورهای گردشگری، گردشگری غذا، صنایع دستی مناطق گردشگری و ... از دیگر مواردی است که به آن می پردازیم. سکونت و اقامت در سفر از دیگر ویژگیهای شاخص گردشگری 724 است که توسط افراد بومی هر منطقه نیز مدیریت خواهد شد. همچنین تمامی موارد فوق در قالب اپلیکیشن موبایل نیز در دسترس است.