یکی از قدیمی ترین و شناخته شده ترین محوطه های باستانی ایرانی تخت جشمید است. محوطه ای باستانی که بیشتر جهانیان و علاقمندان به تاریخ و فرهنگ ایرانی کشورمان را با آن به خاطر می آورند. در طی کاوش های باستان شناسی صورت گرفته در این منطقه آثار باستانی بسیاری به دست آمده است که متعلق به سلسله قدرتمند و تاثیرگذار هخامنشی بوده است و برای به نمایش گذاشتن این آثار باستانی در سال 1311 موزه ای در محوطه باستانی تخت جمشید برپا شد که با همان نام موزه تخت جمشید یا موزه هخامنشی شناخته می شود.  فردی با نام پرفسور هرتسفلد که در آن زمان مسئولیت ریاست هیئت علمی مجموعه تخت جمشید را بر عهده داشت نخستین قدم ها را برای ساخت این موزه بر می دارد.

این جاذبه نزدیک را از دست ندهید : بندر امیر 

وی برای ساخت موزه یکی از کاخ های موجود در محوطه با نام کاخ اصلی حرمسرا را انتخاب می نماید و با توجه به اسناد تاریخی و تصاویر شبیه سازی شده اقدام به بازسازی این کاخ باستانی می نماید. بنابرای موزه تخت جمشید که دومین موزه تخصصی کشور است را می توان قدیمی ترین بنای باستانی ایرانی دانست که مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است. در بدو ورود به موزه ایوانی وسیع به چشم می خورد. دو طرف درب ورودی را سنگ هایی یکپارچه با وزن تقریبی 70 تن فرا گرفته اند که بیش از هشت متر ارتفاع دارد. این سنگ ها که از همان محوطه تخت جمشید بدست آمده بزرگترین سنگ های یکپارچه این محوطه باستانی است.

ستون های موجود در ایوان نیز چوبی بوده و دو سر گاو بر روی آن ها قرار گرفته که سقف ایوان را بر دوش گرفته اند. پایه این ستون ها نیز با سنگ حجاری شده آراسته شده است. با ورود به داخل بنا کف قرمز رنگ و سنگی آن نظرتان را جلب می کند. این رنگ قرمز به سبب استفاده از ساروج قرمز رنگ است. با گذر از ایوان وارد تالار بسیار زیبای این مجموعه می شوید. تالار چهار ورودی دارد که هر یک از این ورودی ها با نقش های متفاوتی از پادشاه هخامنشی بخصوص خشایارشاه آراسته شده است که همگی از محوطه تخت جمشید بدست آمده اند. از این دست تصاویر بر روی دیوارهای تالار نیز به چشم می خورد که برخی متعلق به نقوش دوران ساسانی تخت جمشید است.

در این موزه دو گالری تخصص عکس نیز در بخش های مختلف قرار دارد و بیش از 170 اثر تاریخی ارزشمند کشف شده از محوطه به نمایش درآمده است. این آثار در سه بخش پیش از تاریخ، هخامنشیان و اسلامی دسته بندی شده است. نقش برجسته انسان بالدار، پرده‌های سوخته تخت جمشید، الواح و کتیبه های میخی و تنبوشه های بدست آمده از این شهر باستانی از جمله آثار بدست آمده از این محوطه است که بسیار منحصربفرد هستند.