تخت جمشید

یکی از آثار مشهور تاریخی ایران تخت جمشید می باشد که در استان فارس، شهر مرودشت قرار دارد. این اثر تاریخی توسط داریوش بزرگ بنا شد و به فرمان اردشیر اول و خشایارشا (پادشاهان هخامنشی) توسعه یافت. در این شهر بخوبی ردپای تاریخ دیده می شود و این نکته حائز اهمیت است که با گذشت سالیان طولانی، ستون ها و سرستون های زیبا و چشم گیر آن همچنان پابرجاست. وسعت این شهر صدوبیست و پنج هزار متر مربع بوده که هر قسمت آن بیانگر داستانی از تاریخ است.در سر ستون ها و دیوارهای آن کتیبه ها و نقوشی حکاکی شده که گردشگران و بازدیدکنندگان بسیاری را به سمت خود جذب کرده است. نام اولیه ی تخت جمشید، پارسه بوده که در کتیبه ای از خشایارشا از آن سخن به میان آمده است. این نام پس از تخریب پارسه بدلیل نخوانا بودن کتیبه ها از یادها برده  شد.

تخت جمشید بنایی باشکوه و باستانی در دامنه کوه رحمت که میراث جهانی یونسکو به وجود آن می بالد. تخت جمشید در چند کیلومتری شهرستان مرودشت و پنجاه و هفت کیلومتری شمال شرقی شیراز و در همسایگی شهرستان های ارسنجان و پاسارگادقرار دارد.شهری که دویست سال پیاپی از بهترین و مجلل ترین شهر های کره زمین بوده است.داریوش بزرگ سنگ بنای تخت جمشید را نهاد و پس از پسرش خشایار شا و نوه وی اردشیر یکم در ساخت و پیشرفت تخت جمشید کوشیدند.

 

 تخت جمشید از زمان تاسیسش تاکنون چهار دوره ی مهم را سپری کرده است:

1- ۴۸۶ تا ۵۲۲ قبل از میلاد (تشکیل هسته دوم حکومتی)

2-  تغییرات اساسی تخت جمشید در زمان حکومت خشایارشاه

3- ۳۳۰ تا ۴۶۵ قبل از میلاد (تغییرات ایجاد شده با گذشت زمان)

4- سال ۳۳۰ قبل از میلاد (فروپاشی قدرت هخامنشیان و همچنین حجوم اسکندر مقدونی)

 

تخت جمشید از هفت کاخ به نام های آپادانا، هدیش، هـ ((H، تچر، سه در، صد ستون و شورا  تشکیل شده است. از میان این کاخ ها کاخ آپادانا بسیار با شکوه تر بوده و به فرمان داریوش ساخته شده، نام کاخ هدیش برگفته از نام همسردوم خشایارشا بوده و کاخ ملکه نیز به فرمان او تاسیس گردیده است. کاخ H جزو تالارهای تخت جمشید به شمار می آمده، معاصران کاخ تچر  را کاخ آینه ای نیز می نامند این کاخ از سنگ های سیقلی ساخته شده است. کاخ سه در بدلیل دارابودن سه درگاه که به راهرو  و کاخ های دیگر راه داشت به این نام خوانده می شد. کاخ صد ستون که ساخت آن بیست سال طول کشید بفرمان خشایارشا ساخته شد و در کاخ شورا گمان آن می رود که شاه در این مکان به بحث و  گفتگو می پرداخته است.

پایتخت بهاری هخامنشیان که ساخت آن صدو بیست سال به طول کشیده شاهکار مهندسی بزرگی در نوع خود است،وجود سیستم های فاضلاب شهری،سیستم گرمایشی کاخ ها و استفاده از بست های فلزی بجای ملات از ابداعاتی است که برای نخستین بار در تخت جمشید بکار برده شده اند.

نام تخت جمشید در زمان ساخت پارسَه بوده چرا که محل زندگی مردمان پارس است.یونانی ها آنجا را پرسپولیس می خوانده اند در زمان ساسانیان به صد ستون معروف بوده است و بعد از اسلام تخت جمشید و به اسطوره ایرانی جمشید نسبت داده شده است.تخت جمشید را از نظر ابعاد میتوان با بنای آکروپلیس یونانی ها در اتن مقایسه که طولی برابر با بنای آکروپلیس اما عرضی پنج برابری نسبت به آن!

 

آدرس تخت جمشید

برای دیدن نماد شکوه ایران ،تخت جمشید وارد استان پهناور فارس شوید در 45 کیلومتری شهر شیراز و در بزرگراه شیراز اصفهان می بایست وارد شهر مرودشت شوید سپس چند کیلومتری را پیموده و به میدان ملل می رسید میدان ملل هم نام دروازه ای در تخت جمشید است که سران کشور های آن زمان از آن دروازه وارد تخت جمشید می شدند و هم اکنون با توجه به تابلو های راهنما می توانید ستون های برافراشته تخت جمشید را ببینید.در مسیر رسیدن به تخت جمشید میتوانید از رستوران ها کافی شاپ یا جنگل کاج همراه با شتر سواری بهره ببرید.