یکی از مهم ترین مساجد هر شهر و دیاری مسجد جامع آن شهر است. مسجد جامع بوکان در استان آذربایجان غربی هم یکی از مهم ترین مساجد این شهر است که در قسمت اصلی شهر قدیم و در مجاورت مکانی با نام تپه قدیمی ساخته شده که هم اکنون در خیابان انقلاب این شهر و در نزدیکی قلعه سردار سابق واقع شده است. این مسجد که در طول بیش از یک قرن مکان برگزاری نماز جمعه شهر بوکان بوده است  بر اساس اسناد تاریخی ساخت این مسجد در عهد قاجار، در سال 1268 هجری شمسی(1319 هجری قمری) و توسط فردی با نام علی اصفهانی که معماری برجسته و به نام بوده به سبک معماری اسلامی و بسیار ساده ساخته شده است.

حاکم وقت بوکان که فردی با نام محمد حسین خان سردار مکری بوده و با مظفرالدین شاه نیز نسبت فامیلی داشته است دستور ساخت این مسجد را صادر کرده و زمینی را نیز وقف این کار می نماید. مساحت مسجد برابر 1871 متر مربع بوده  و دارای پلان مستطیل شکل است. ساخت بنا در سال 1321 هجری قمری به پایان می رسد. بنای اولیه دارای شبستانی مستطیل شکل با نه ستون سنگی به همراه شانزده گنبد و طاق هایی زیبا بوده است. مسجد که هم اکنون بدون مناره و گنبد ساخته شده و دارای ظاهر بسیار ساده ای می باشد در سال های نخستین دارای یک مناره بوده است که امروزه اثری از آن به چشم نمی خورد. ستون های نه گاه هر کدام در حدود 4 متر و هشتاد سانت با یکدیگر فاصله داشته و نوع طاق ها نیز کلمبو می باشد.

مصالح اصلی به کار رفته در بنای مسجد نیز سنگ و آجر بوده است. این مسجد یکبار پیش از انقلاب و یکبار پس از انقلاب مورد گسترش قرار گرفته است ولی هنوز هسته قدیمی آن بدون تغییر پابرجاست. در مرحله دوم یکی قطعه مستطیل شکل با ابعاد 15 متر در 20 متر به آن اضافه شده است. در سال 1375 ه.ش نیز بخشب بزرگتر با ابعاد بیست در سی متر به بنا افزده شده است. این شبستان به مانند شبستان نخستین مسجد دارای ستون های متعدد و گنبدهای زیبا به همراه طاق های چشم نواز است که به شبستان اولیه متصل شده است. محراب مسجد نیز که در همان سال های اولیه ساخته شده است در ضلع جنوبی مسجد قرار دارد. یک نیم طبقه نیز در ضلع شمالی این مسجد ساخته شده است که به عنوان شبستان زنانه به کار برده می شود.