بوکان یکی از زیباترین و خوش آب و هواترین شهرهای استان آذربایجان غربی است. این شهر کردنشین و مشهور طبیعتی چشم نواز دارد که یکی از جلوه های طبیعت زیبای این شهر بدون شک غارهای دوکچی و قلایچی هستند. این دو غار زیبا به موازات یکدیگر قرار گرفته اند و داستان و افسانه های های زیادی به وجود راهی ارتباطی بین این دو غار اشاره می کند. غار دوکچی و غار قلایچی در بین غارنوردان نیز از محبوبیت بالایی برخوردار است. غار دوکچی که در چهارده کیلومتری شهر بوکان و در نزدیکی روستای قلایچی قرار گرفته است در ارتفاع 1720 متری از سطح دریاها قرار دارد. دهانه ورودی این غار زیبا دارای ابعاد یک متر در شصت سانتی متر است.

پیمایش این غار تنها با ابزار مناسب غارنوردی امکان پذیر است. پس از عبور از ورودی غار سنگی بزرگ در ابتدای مسیر مشاهده می نمایید که برای پیمودن باقی مسیر تا کف غار کمک بسیار مناسبی است. پس از طی مسافتی 12 متری به کف غار می رسید. غار دارای دالان های عمودی متعددی است. برای رسیدن به طبقات پایین تر باید یک فرود 18 متری دیگر را اناجم بدهید. دمای درون غار به شکل محسوسی خنک­تر از محیط بیرون غار است. با فرود دوم و پیمایش غار به تالاری بسیار زیبا و چشم نواز برخورد می کنید. این غار زیبا در بین غارنوردان با نام بهشت آهکی شناخته می شود. انواع چکیده ها و چکنده های موجود در دورن غار از زیباترین نمونه هایی است که تا کنون دیده شده است.

دیواره های غارسنگ، ستون های بلند در کنار آبشار سنگ این غار و انواع اشکال آهکی که چندین میلیون سال قدمت دارند از زیباترین جلوه های طبیعت در غار دوکچی است. در این غار دو ستون چکیده بلند بالا به چشم می خورد که هر کدام 12 متر طول دارند. این چکیده های بلند بالا بسیار قطور بوده و قطر هر کدام برابر با شش متر است. اغلب از این دو ستون به عنوان نگهبان های غار یاد می شود. کف غار نیز با مرجان هایی آهکی پوشیده شده است. پس از عبور از تالار اول وارد تالار دوم می شوید که بسیار زیبا و منحصربفرد است. در این تالارها حوضچه هایی کوچک مملو از آب به چشم می خورد که مملو از املاح معدنی و آهک است. هر یک از تالارها شاخه های فرعی بسیاری دارند. این غار توسط غارنوردان بوکانی و با پرس و جو از افراد محلی کشف شده است.