غار قلایچی یکی از جاذبه های طبیعی منحصربفرد استان آذربایجان غربی است که در 12 کیلومتری شهر بوکان و در نزدیکی روستایی با همین نام قرار گرفته است. غار که در ارتفاع 1750 متری از کوه قالایچی قرار گرفته نزدیک به تپه تاریخی قلایچی است که متعلق به عصر آهن اول و دوم است و زمانی محل زندگی اقوام مانایی بوده است. غار قلایچی در ردیف غارهای طبیعی قرار می گیرد که بر اثر نفوذ آب در میان لایه های آهکی تشکیل شده است. تا سال 1381 هیچ تلاشی برای کشف این غار صورت نگرفته بود و داستان ها و افسانه های بسیاری در مورد این غار بر سر زبان ها بود. این غار هم اکنون در ردیف غنی ترین غارهای کشف شده در ایران قرار می گیرد. و پیمودن آن نیاز با دانش حرفه ای غارنوردی دارد.

دهانه ورودی این غار بسیار وسیع بوده و قطر آن در حدود هشت متر است. با ورود اولین تیم کوهنوردی از شهر بوکان به درون غار تا حدودی پرده از رازهای این غار برداشته شد. گروه اول موفق به پیمایش نخستین چاه این غار با عمق 110 متری شدند. تیم دوم هم از شهر بوکان و در سال 1384 عازم این غار استثنایی شدند. گروه دوم که مجهزتر و با دانش بیشتری عازم این غار شده بودند توانستند تا نزدیک به 400 متر ابتدایی این غار را شناسایی کرده و در آن پیشروی کنند. در 40 متر ابتدایی هیچ اثری از سنگ به چشم نمی خورد و سنگها همه در کف تالار اول قرار دارند. در این قسمت لانه های کبوترانی را که در دل غار سکنی گزیده اند نیز به وفور پیداست.

نام تالار اول کازیوه به معنای آغاز روز است چرا که طلوع خورشید بر فراز چاه تالار اول به خوبی هویداست. با یک فرود سی متری دیگر وارد تالار بعدی می شویم. تالار دوم به یاد سرپرست گروه اکتشافی دوم که این تالار را کشف کرده اند مقبل نامیده می شود. با ورود به تالار سوم با منظره ای شگفت انگیز روبرو می شوید. دریاچه ای وسیع از آب­های زیرزمینی که در میان غارنوردان با نام دریاچه خزر شناخته می شود. این تالار که از قدمت بالایی برخوردار است نیز با نام تالار کردستان شناخته می شود. تالار چهارم هم دالان ها و راهروهای متعددی را در خود جای داده است. این تالار دو دریاچه کوچکتر و کم عمق تر را نیز در بر گرفته است که راهرویی کوچک از میان دریاچه ها عبور می کند. تالار چهارم به یاد رودخانه خروشان  سیروان با این نام می خوانند. البته این تالار با نام کاترینا نیز شناخته میشود.

سرتاسر غار پر از چکیده ها و چکنده های چند میلیون ساله است. ستون های غول پیکر و اشکال آهکی متعدد، پرتگاه ها، غار مرواریدها، اشکال گل کلمی، انواع کریستال ها در میان دالان ها و راهروهای متعدد مجموعه و دریاچه های شگفت انگیزش این غار را در ردیف غنی ترین غارهای ایرانی قرار داده است.