یکی از ارزشمندترین محوطه‌های تاریخی کشور ایران با نام محوطه باستانی ازبکی، در استان البرز و شهرستان نظرآباد قرار گرفته است و از آن می‌توان به عنوان یکی از قدیمی‌ترین و همینطور بزرگتر آثار باستانی ایران نیز یاد کرد. وسعت این محوطه‌ی باستانی تقریبا صد هکتار می‌باشد و به بخش‌ها و تپه‌های مختلفی تقسیم شده است که تپه‌ی مرکزی آن تپه الف نام داشته و ارتفاعی بالغ بر 26 متر داشته. در حالی که بقیه‌ی تپه‌ها که دوشان تپه، یان تپه، جیران تپه، مارال تپه، گوموش تپه و غیره را شامل می‌شود ارتفاع کمی در حد چند متر می‌باشد.

این منطقه‌ی باستانی و باارزش در بین زمین‌های کشاوری شهرستان نظرآباد قرار گرفته است و پس از گذشت چند سال از کشف و شناسایی آن توسط کارشناسان مرکز باستان‌شناسی، در سال 1352 در لیست آثار ملی ایران قرار گرفته است. محوطه‌ی ازبکی در چندین دوره‌ی مختلف مورد حفاری‌های قانونی برای کاوش و تحقیق قرار گرفته است و در این حین اشیای باستانی بسیاری به دست آمده است و همینطور به قدمت و پی بردن به دوره‌های تمدنی مختلفی که محوطه‌ی ازبکی از آنها به یادگار مانده است، شده است.

جاذبه ی تاریخی و دیدنی نزدیک به شما : روستای احمدآباد، خانه مصدق

از دستاوردهای این اکتشافات در محوطه‌ی ازبکی همینطور می‌توان به پیدا کردن بقایای باقدمت‌ترین روستای ایران که مربوط به هزاره‌ی هفتم و ششم است، اشاره کرد. این روستا در "یان تپه" شناسایی شده است و همینطور کهن‌ترین خشت‌هایی که دست بشر ساخته است نیز در این منطقه یافت شده است. این خشت‌ها شکل‌های مختلفی دارند زیرا با دست ساخته شده است و همینطور از آنجایی که تکنیک‌های معماری و دیوارسازی خاصی در آنها به کار برده نشده است، می‌توان فرض کرد که این محوطه به دوره‌ی آغاز خشت سازی در ایران مربوط می‌شود.

این جاذبه نزدیک را از دست ندهید : روستای فشند هشتگرد