مدرسه کاسه گران یکی از مدارس تاریخی شهر اصفهان است که در سال های پایانی دوران حکومت شاه سلیمان و سال های آغازین حکومت سلطان حسین صفوی ساخته شده است. مسجد در میدان قیام اصفهان یا همان سبزه میدان  و در نزدیکی مسجد جامع اصفهان و در میانه بازار تاریخی ریسمان توسط فردی به نام امیر محمد مهدی حکیم اردستانی ساخته شده است. این مدرسه به نام های حکیمیه و شمسیه نیز شناخته می شود. بر اساس کتیبه های موجود در گوشه و کنار بنا می توان فاصله سال های 1103 ه.ق تا 1105 ه.ق را به عنوان سال ساخت بنا ذکر کرد. این مدرسه از آن رو که در محله ای به نام کاسه گران قرار گرفته است در طول تاریخ بدین نام شهرت یافته است.

این مدرسه وسیع دارای دو ایوان اصلی در قسمت های شمال شرقی و جنوب غربی است و در دو طبقه ساخته شده است. بر این مدرسه به داشتن کتیبه هایی ظریف و طولانی و چشم نواز شهره است. در سر در ورودی مدرسه کتیبه ای با رنگ لاجوردی به چشم می خورد که بر روی آن با خط زیبای ثلث که به قلم خطاط معروف آن دوران عبدالله رجال است به وضوح به نام حکیم ایر اردستانی و شاه سلیمان صفوی اشاره شده است. این کتیبه نشانگر امضای نویسنده در سال 1105 ه.ق است. در کنار این کتیبه دو کتیبه در طرفین سر در قرار گرفته اند که منقش به آیات قرآن است و به تاریخی 1103 ه.ق کتابت شده است.

در این کتیبه ها از محمد مومن بنا اصفهانی و محمد ابراهیم اصفهانی به عنوان معماران این بنای فاخر یاد شده است.  با ورو به داخل حیاط مدرسه چشم اندازی زیبا با دو ایوان و حیاطی مرکزی پدیدار می گردد. دور تا دور حیاط هشت ضلعی و البته نامتقارن مدرسه را حجره های متعدد در دو طبقه فرا گفته و ایوانها به زیبایی تمام با مقرنس کاری های ظریف و کاشی کاری های نفیس آراسته شده اند. کتیبه هایی زیبا با خطوط ثلث و بنایی در داخل ایوان ها نیز به چشم می خورد و در میان حیاط حوضی مستطیل شکل و متوسط قرار گرفته است. به نظر می رسد حکیم الملک پزشکی توانمند در عصر صفوی بوده که در هند به کار طبابت مشغول بوده است.

وی به سبب درمان فرزند پادشاه هند صله فراوانی از وی دریافت کرده و همه آن را صرف ساختن مدارس و مساجد از جمله مدرسه حکیمیه می نماید. برخی معتقدند بنای مدرسه قبلا ساخته شده و به شمسیه شهرت داشته است و توسط حکیم اردستانی بازسازی شده و به حکیمیه شهرت می یابد. مدرسه کاسه گران هم اکنون به عنوان یکی از مدارس علیمه اصفهان مشغول به کار است.