اگر سری به میدان انقلاب یا میدان ایالت سابق بزنید سه بنای زیبا را خواهید دی که به ترتیب بنای شهربانی، شهرداری و ستاد لشگر نامیده می شده اند. ساخت این سه بنا در زمان پهلوی اول و به دستور رضاخان صورت گرفته است. رضاخان در جریان سفر خود به ارومیه در سال 1307 هجری شمسی دستور ساخت این بناها را صادر کرد. فردی با نام مشهدی محمد حسین مشهور به ملا اوستا که یکی از معماران قدیمی و صاحب نام ارومیه بود مامور ساخت این بنا می شود. این بنا نخستین بنای بلدیه یا همان شهرداری ارومیه است و تا قبل از آن ساختمانی با این نام در این شهر وجود نداشته است. با ساخت بنای بلدیه حسین خان جهانگیری که به بیگلربیگی نیز شهره بود به عنوان نخستین شهر دار این شهر منصوب می شود.

وی با رسیدن به منصب شهرداری شروع به انجام کارهای عمرانی در سطح شهر کرده و رضائیه آن روزها که امروزه با نام ارومیه شناخته می شود را ظاهری نو می بخشد.  طراحی این بنا را هم معماران آلمانی انجام می دهند و عمارتی در کنار ستاد لشگر و در ضلع جنوب غربی میدان ساخته می شود. آلمانی ها پلان این بنا را به گونه ای طراحی کرده بودند که همانند یک عقاب با بال های گشوده بود به گونه ای که اگر از بالا به بنای شهرداری نگاه می کردید به وضوح عقاب را تشخیص می دادید. برای اینکه شکل این عقاب به درستی اجرا شود در ساخت بنا تقارن عرضی رعایت می شود. انحنای چهل و پنج درجه ای دو طرف بنا نیز برای پیاده سازی پلان عقاب شکل این بناست.

این جاذبه دیدنی نزدیک را از دست ندهید : پارک گوللر باغی ارومیه

آجر، چوب، سنگ، گچ و آهک مصالح اصلی سازنده این بنای دو طبقه و چشم نواز هستند که هم اکنون بیش از نود سال قدمت دارد. با حمله متفقین به ایران و یورش ارتش روسیه و بمباران شهر ارومیه نمای این بنا در بخش جنوبی دچار آسیب می شود. یکی از نکات جالب ساخت این بنا راه پله ای است که طبقه اول و دوم را به هم متصل می کند. این راه پله دو طرفه دارای انحنای زیبایی است که آن را بسیار چشم نوازتر کرده است. اگر نگاهی به نمای بیرونی بنا بیاندازید متوجه جانمایی جالب پنجره ها خواهید شد که به وضوح نمای میدان را در اختیار فردی قرار می دهد که در داخل بنا قرار دارد. پیاده سازی پنجره های طبقه اول و دوم نیز متفاوت از یکدیگر صورت گرفته است که به نوعی تفکیک طبقه اول و دوم را ساده تر می کند.

در دو طرف بنا نیز دو برجستگی استوانه ای به چشم می خورد که ظاهر خارجی بنا را جذاب تر کرده است. زیرزمین، طبقه همکف و طبقه دوم بخش های تشکیل دهنده این عمارت وسیع است. در هر یک از طبقات اتاق ها، راهروها و فضاهای متعددی تعبیه شده است اما نمای داخلی بنا فاقد تزئینات خاصی است. این بنا هنوز هم به عنوان ساختمان شهرداری ارومیه به کار برده می شود.