در بین ارتفاعات کوه قیدار، آرامگاه مطهر قیدار نبی در استان زیبا و سرد سیر زنجان واقع شده است. بقعه ی قیدار نبی در 88 کیلومتری جنوب شرقی زنجان و در سال 1317 به عنوان یکی از آثار تاریخی، به ثبت ملی رسیده است.

بقعه قیدار نبی کجاست؟ 

فرزند حضرت اسماعیل(ع) و بنابر اجماع علما جد سی ام پیامبر اکرم(ص) است که 16 قرن پیش خود را به این منطقه رسانده است. بقعه قیدار نبی در دامنه کوه قیدار ، در مرکز شهر قیدار از توابع شهرستان خدابنده قرار دارد. این بنای آجری در سال 719 هجری قمری به دستور بلغار خاتون، همسر غازان خان مغول، به جای بنای اولیه ساخته شده است. تصاویری از بلغار خاتون در میان گچ بری های مقبره هنوز به چشم می خورد. با نگاهی به مقبره قیدار نبی متوجه شکل خاص گنبد آن خواهید شد. این نوع گنبد که زنگوله ای نامیده می شود در تمام منطقه منحصربفرد است.

امکانات بقعه قیدار نبی 

گنبد از نوع جداره بوده و در لایه بیرونی برخلاف تمام گنبدها هیچ تزئیناتی شامل کاشی کاری به کار نرفته است. بنابر کتیبه موجود در آرامگاه، گنبد به دست تیمورخان سلطانیه ای در سال 751 هجری قمری دوباره بازسازی می شود و در نهایت در قرن 11 ه.ق تزئیناتی شامل گچ بری به آن افزوده میشود. در سال 1319 هجری قمری یک بار دیگر امیر افشار جهانشاه خان مقبره و گچ بری های آن را ترمیم می کند. به هنگام غائله آذربایجان در سال 1324 ه.ش گنبد بر اثر شلیک توپ صدمه می بینید که به همت معماران محلی بازسازی می شود. خود مقبره از سه بخش تشکیل شده است. بخش ورودی، فضایی دو گنبدی و شبستانی که آرامگاه در آن قرار دارد.

عکس آرامگاه بقعه قیدار نبی

مقبره بر روی سنگ سبز تراش خورده استوار شده و یک ضریح چوبی گره چینی شده منقش به آیات نورانی آیت الکرسی دور تا دور آن را احاطه کرده که بیش از هفتصد سال قدمت دارد. یک ضریح دیگر که به دوران صفویه تعلق داشته این ضریح را پوشش میداده اما به سبب صدمه های وارد شده به آن در سال 1386 با یک ضریح فلزی جایگزین شده است. دور تا دور آرامگاه در دیواره های داخلی با کاشیهای فیروزهای ، آبی و سیاه و داخل بنا نیز با گچ بری هایی از نقوش اسلیمی، گل و بلبل، درخت زندگی و تصاویر دیگر آراسته شده اشت. چهار جا قرآنی نیز با ظرافت تمام توسط هنر گچ بری زینت داده شده است.

دور تا دور این آرامگاه پر از حجره هایی است که ظاهرا جهت اقامت زائران ساخته شده و بر طبق کتیبه ها در فاصله سال های 1213 تا 1219 ه.ق ساخته شده و در سال های اخیر درب آن ها به درب فلزی تغییر یافته است. در این حجرهها علاوه بر اقامت زائران محلی را برای نگهداری احشام نیز در نظر گرفته است. 

بهترین زمان برای دیدن بقعه ی قیدار نبی 

استان زنجان که بقعه قیدار نبی در آن واقع شده است، جزو استان های سرد سیر کشور است به همین دلیل اگر قصد دیدن از این مکان تاریخی را دارید تا هم بتوانید از طبیعت زیبای ان لذت ببرید و هم بتوانید از زیارت قیدار نبی (ع) بهره کافی را ببرید بهترین زمان برای سفر به این منطقه فصل بهار و تابستان می باشد.