یکی از جاذبه های مشهور استان چهار محال و بختیاری قلعه جونقان است که درشهر جونقان از توابع فارسان قرار دارد و در سال 1356 به شماره 1548 در لیست آثار ملی ایران قرار گرفت. در گذشته این شهر از آب های فراوان و هوای مطلوب و زمین های حاصلخیز برخوردار بود همچنین وجود آثار باستانی اعم از طاق های سنگی ساسانیان و سنگ نوشته اتابکان گویای قدمت و دیرینگی این شهر است. مکانی که قلعه قرار دارد زمانی محل اقامت تابستانه علی قلی خان بختیاری بود که بعد ها توسط پسرش سردار اسعد بختیاری به یک قلعه با ویژگی های منحصر به فرد و زیبایی های محصور کننده که در بخشی از تاریخ نقش مهمی را داشته است تبدیل شد.
قلعه جونقان
این اثر ماندگار شامل قسمت هایی از جمله استخر،کتابخانه،آیینه کاری ها،سر در،ورودی که با سنگ فرش پوشیده شده است بوده است که اکنون با گذز زمان و آسیب های وارده به آن فقط دو طبقه  و تعدادی ستون به جای مانده است.طبقه اول این بنا که قسمت شاه نشین است سقف هندسی با توفال کوبی دارد و از شمال و شرق و جنوب به ایوان هایی  با ستون هایی که در ظاهر با طرح های اروپایی تزئین شده است مشرف است.این ایوان ها در دیوارهای متصل به هم از آجرکاری های متنوعی برخوردار هستند اما بخش غربی این طبقه ساده و فاقد تزئینات است.از خصوصیات متمایز این قسمت می توان به ستون های آن اشاره کرد این ستون ها سنگی هستند و با نقش و نگارهایی حجاری شده اند و به صورت دوتایی یا سه تایی کنار هم قرارگرفته اند  که نظیر آن را در کمتر بناها می توان دید و در پایین این ستون ها اشکال برجسته ای  به شکل مستطیل و هندسی و گل چند پر و نیلوفر وجود  دارد که به زیبایی بنا افزوده است.
طبقه پایین بنا که به عنوان انبار از آن استفاده می شد یک متر پایین تر از کف حیاط است و راه دسترسی به آن از طریق پله های طبقه بالا است سقف آن به سبک قومی پوش است و در اتاق های آن می توان بخاری دیواری هایی که با گچ بری هایی تزئین شده اند را مشاهده کرد .


 

این جاذبه نزدیک را از دست ندهید : قلعه صمصام السلطنه شهرکرد


از عواملی که باعث شده است این قلعه شهرت بسیاری پیدا کند استفاده از موتور برق و الکتریسیته برای اولین بار بوده است همچنین در جنگ جهانی اول جمعی از افراد سیاسی به این قلعه پناه آورده اند که در این میان می توان به علی اکبر دهخدا اشاره کرد او با استفاده از منابع و کتاب های موجود در این بنای کهن شروع به نوشتن لغت نامه مشهور خود کرده است علاوه طبق اسناد و شواهد تاریخی این قلعه مرکز برنامه ریزی های انقلاب مشروطه به فرمان سردار اسعد بوده است که منجرب به فتح تهران شد. اگرچه این قلعه مهم ترین حوادث تاریخ را رقم زد و به عنوان اثر ملی شناخته شد اما بی توجهی و عدم رسیدگی آن را به مرز نابودی و تخریب کشانده است.