یکی از گورستان های تاریخی  و ناشناخته شهر تبریز، پینه شلوار یا پنبه شلوار است که به گورستان شادباد مشایخ نیز شهره است. این گورستان در شش کیلومتری شهر تبریز و در نزدیکی پارک ائل گولی و روستای شادباد مشایخ که قبلا پینه شالوار نامیده می شده، قرار گرفته است. این گورستان تاریخی به داشتن سنگ قبرهای تاریخی و منحصربفرد شهره است. قبرستان در دامنه های سهند و بر روی تپه ای بلند قرار گرفته است، سهندی که مملو از سنگ خاراست. سنگ خارا یا سنگ کبود یکی از مقاوم ­ترین انواع سنگ ­هاست و در مقابل عوامل فرسایش طبیعی بیشتر از سایر سنگ ها دوام می آورد. جنس تمام سنگ قبرها از همین سنگ خاراست و اشکال منحصربفرد سنگ قبرها سبب شهرت این گورستان تاریخی شده است.

این جاذبه نزدیک را از دست ندهید : پارک ائل گلی (ایل گلی) تبریز

 

قبرستان تاریخی پینه شلوار، گورستان شادباد مشایخ

در این گورستان چشمتان به سنگ قبرهای عمودی و بلندی می افتد که همانند یک میل بلند به نظر می رسد. برخی به اشتباه این میل ها را که نماد متوفی مذکر است را به آلت جنسی تشبیه می کنند، اما نمونه این سنگ قبر در استان گلستان و همچنین بخش هایی از ترکیه وجود دارد و در واقع به شکل قامت یک مرد است که عمامه ای بر سر گذاشته و کمر خود را با شال کمری بسته است. متوفی مونث نیز سنگ قبرهای خاص خود را دارد که بدین ترتیب زن یا مرد بودن فرد مدفون شده از همان دور دست پیدا بوده است. بر روی این سنگ قبرها نام فرد مدفون شده نیز ذکر می شده است. علاوه بر این سنگ قبرها، سنگ قبرهای ساده و افقی نیز قرار دارد که از سنگ تراشیده شده و در بالای آن­ ها سوراخ هایی نیز به چشم می خورد. این سنگ قبرها فاقد نوشته هستند.

دسته ای دیگر سنگ های کوچکتر هستند که بر روی آن ها با خطوط ثلث و گاه کوفی و به زبان عربی نام و تاریخ مرگ متوفی ذکر شده است. اگر چه قدمت دقیق این قبرستان هنوز تخمین زده نشده است اما این گورستان احتمالا متعلق به دوران پیش از اسلام است. به نظر می رسد گروهی از ارمنه نیز در این گورستان به خاک سپرده شده اند و برخی سنگ قبرها متعلق به آن است. گورها و سنگ قبرها که به علت دستبرد سارقین شدیدا آسیب دیده در جای جای تپه پراکنده اند. متاسفانه سال ها قبل نماد قبرهای زنانه در این گورستان وجود داشته اما به لطف سارقین دیگر اثری از آن باقی نمانده است. هنوز هم اهالی روستای شادباد مشایخ مردگان خود را در این گورستان به خاک می سپارند.

 به نظر می رسد در گذشته های دور افراد سرشناسی در این گورستان به خاک سپرده شده اند. سلطان اویس پادشاه جلایری، بابا احمد، بابا حاجی تنها تنی چند از مشایخ تبریز بوده اند که در این گورستان به خاک سپرده شده اند و بیشتر متعلق به قرون 7 و 8 هجری می باشند.