شاهچراغ، نگینی در قلب شیراز

آستان مقدس حضرت احمدبن موسی الکاظم شاهچراغ علیه السلام، آرامگاهی معروف و متبرک است که یکی از جاهای دیدنی شیراز به شمار می رود.

شاه چراغ شیراز یکی از مشهورترین زیارتگاه های ایران است که در شهر شیراز قرار گرفته است. این نگین زیبای شهر شیراز مدفن دو تن از برادران امام هشتم شیعیان به نام های احمد و محمد است. سید احمد در نزد شیرازی ها به نام سید امیر احمد(ع) یا سید میر احمد(ع) شناخته می شود پسر ارشد امام هفتم شیعیان بوده و ملقب به سید السادات و شاهچراغ است. برادر دیگر نیز به نام سید میر محمد(ع) شناخته می شود. این دو بزرگوار فرزندان ارشد امام موسی کاظم(ع) بوده و در نزد مردم از قداست و اعتبار خاصی برخوردارند. بر اساس متون تاریخی در فاصله بین سال های 198 تا 203 هجری قمری این دو بزرگوار در جریان حرکت از سوی مدینه به طوس و یاری رساندن به برادر خود در شیراز به دست حاکم فارس به شهادت می رسند.

از این جاذبه نزدیک هم دیدن کنید : روستای قلات شیراز

شاهچراغ شیراز

تاریخچه شاهچراغ شیراز

پیکر مطهر این دو برادر سال ها در زیر خاک مدفون می شود تا اینکه در زمان حکومت اتابکان فارس در قرن هفتم هجری قمری و در فاصله بین سال های 623 تا 658 هجری قمری پیکرشان سالم و بدون کمترین آسیبی پیدا می شود و توسط نماینده اتابکان در فارس مقبره ای شایسته با گنبدی زیبا بر مزار این دو بزرگوار ساخته می شود. در سال 744 هجری قمری مادر ابوالاسحاق اینجو دستور ساخت گنبدی رفیع را بر فراز این آرامگاه صادر می کند. در این زمان مدرسه ای دینی و همچنین محلی برای اسکان زائرین و نیازمندان نیز ساخته می شود. در سال 1243 ه.ق ضذیحی زیبا از نقره بر روی مزار نصب می گردد. تزئینات آیینه کاری فاخر داخل حرم نیز در سال 1259 ه.ق توسط حاکم فارس به انجام می رسد. به همین دلیل شاهچراغ یکی از معروف ترین اماکن مذهبی شیراز است.

حرم حضرت شاهچراغ (ع)

سال ها بعد در زمان حکومت ظل السلطان درهایی نقره ای در این زیارتگاه نصب می شود و ظل السلطان ضریح نقره ای قدیمی را با ضریحی نو تعویض می کند. زلزله های متعدد منطقه فارس بارها باعث آسیب رساندن به این بقعه متبرکه شده و این زیارتگاه توسط حکام و افراد سرشناس مکررا مورد بازسازی قرار می گیرد. بنای کنونی دارای دو درب ورودی اصلی در اضلاع شمالی و جنوبی است که سر در هر دو ورودی با کاشی کاری های بسیار چشم نواز یآراسته شده است. با ورود به حیاط شاهچراغ حوضی زیبا در وسط حیاط به چشم می خورد. بارگاه مطهر شاهچراغ در ضلع شرقی و بارگاه مطهر سید محمد در ضلع غربی تعبیه شده است. دور تا دور حیاط را اتاق هایی که در دو طبقه بنا شده اند فرا گرفته که نمای بیرونی شان با کاشی کاری های بسیار نفیسی آراسته شده است.

آرامگاه شاهچراغ شیراز

زیبایی های حرم حضرت شاهچراغ (ع)

گنبد نیز دارای کاشی کاری های بسیار زیبا و نفیس است. ایوان ورودی حرم دارای ستون های بلندی است که با روکشی چوبی و سر ستون های مقرنس کاری آراسته شده است. قف ایوان نیز دارای روکشی چوبی و منبت کاری شده است که بسیار چشم نواز است. با عبور از ایوان وارد حرم می شوید. حرم به زیبایی تمام آیینه کاری شده و گنبدی رفیع بر فراز آن قرار گرفته است. کتیبه هایی زیبا با انواع خطوط ثلث و نستعلیق و ... دور تا دور حرم را فرا گرفته اند. این قسمت دارای چهار شاه نشین زیبا است و ضریحی نقره ای در یکی از شاه نشین ها به چشم می خورد. در پشت آن نیز مسجدی وسیع و چشم نواز به چشم می خورد. کاشی کاری، کچ بری، آیینه کاری و منبت کاری از جمله تزئینات فاخر به کار رفته در این زیارتگاه است. در این بقعه متبرکه بسیاری از بزرگان شیراز نیز به خاک سپرده شده اند که از جمله می توان به توحید شیرازی، حکیم شیرازی، حضرت آیت ا... شیخ عبدالحسین حائری شیرازی، جعفر خان زند و ... اشاره کرد.

شاه چراغ شیراز