استان لرستان با تمام اثرهای باستانی و تاریخی خود جاذبه های طبیعی که در بخشی از زندگی انسان ها تاثیر گذار است را درخود جای داده است.رودخانه سزار یکی از رودخانه های بسیار مهم این استان به شمار می رود که در طول تاریخ مورد استفاده در زمینه ی ماهی گیری و آبیاری زمین های کشاورزی بوده است.رودخانه سزار که به آب دز شهره است از بهم پیوستن دو رودخانه تشکیل می شود و از شهر دورود تا ایستگاه تنگ پنج سزار نام گرفته است.طول این رودخانه از شهرستان بروجرد تا منطقه ی بند قیر 515کیلومتراست و شیب آن0.4درصد می باشد.حوضه ی آب ریز این رودخانه  که در جنوب ایران واقع است به وسعت 22هزار و 100کیلومتر مربع می رسد. میانگین بارش آن در طول سال به 680 میلی متر می رسدعلاوه میانگین آبدهی آن در طول سال7.396میلیون متر مکعب است.

این جاذبه نزدیک را از دست ندهید : آبشار بیشه

 

رودخانه سزار

از ارتفاعات دهستان سربند اراک چشمه سارها،آبراهه ها و آبخیز هایی جاری می شود که در محل تلاقی، رودخانه تیره را تشکیل می دهند. این رودخانه پس از طی کیلومترها از دامنه کوه های سفید، دهستان ژان و دهستان کاغه می گذرد و با رودخانه ی بیاتون و آب سرده یکی می شود و در شهرستان درود به رودخانه ماربره می پیوندد. رودخانه ماربره و رودخانه تیره منشا تامین کننده ی رودخانه سزار هستند. رودخانه ماربره از بهم پیوستن رودخانه های الیگودرز، دورود، ازنا تشکیل می شود و رودخانه تیره شامل رودهای گله رود،سراب سفید،کرتول وچند رود دیگر است. این دو رود در شهر دورود به هم می رسند و در تنگ پنج رودخانه سزار تشکیل می شود  در این مکان رودخانه سزار به رودخانه بختیاری ملحق می شود و رودخانه دز نام می گیرد و نهایت رودخانه دز در بند قیر به رودخانه کارون می پیوندد.
 

رودخانه سزار


رودخانه سزار رودی کم عرض و خروشان است و از نظر زمین شناسی بسیار فعال است به طوری که در بستر حرکت خود آهک سخت را به وجود آورده اند و این امر موجب شده است مسیر حرکت این رودخانه کمی جا به جا شود هم چنین برای ادامه حرکت خود از دره ها و مسیرهای صعب العبور کوه زاگرس  مسیری را برای خود ساخته است.رودخانه سزار از سرشاخه های مهم رودخانه دز در استان خوزستان محسوب می شود از ویژگی های این رود می توان به پوشش گیاهی اطراف آن اشاره کرد که گونه ای از گیاهان خاص و درختان نادر اعم از ارس،کیکم،محلب،برودار و گلابی شامل می شود از ویژگی های متمایز این رودخانه گونه هایی از آبزیان است که از نظر اکولوژیک دارای اهمیت ویژه ای هستند متاسفانه در سال های اخیر به دلیل بهره برداری بیش از حد از رودخانه سزار بخشی از آن در مسیر پل دختر خشک شد وباعث مرگ بسیاری از آبزیان شد ولی به دلیل بارش های زیاد رودخانه سزار دوباره حرکت خود را از سر گرفته است.