تاریخچه حمام مصطفوی کهن ترین بنای استان مرکزی

گاها وجود بناهای تاریخی نشانگر فرهنگ ،تمدن و نیاز مردم است در میان تمامی آثار تاریخی به جای مانده می توان به حمام ها اشاره کرد. این ابنیه های باستانی علاوه بر نقشی که در نظافت و پاکیزگی داشتند از لحاظ اجتماعی نیز تاثر گذار بودند و در به وجود آوردن برخی از آداب و رسوم در میان مردم موثر بودند.حمام مصطفوی از جمله حمام های ماندگاری است که تا دهه اخیر از آن استفاده می شد . این حمام در دوره پهلوی اول توسط حاج علی مصطفوی در استان مرکزی در شهرستان خنداب در محله حصار بنا شد.این بنا که قدمت 200ساله دارد در سال 1387 به شماره 25028به ثبت ملی رسید و سپس توسط فرزندان آن مرحوم به میراث فرهنگی اهدا شد.

حمام مصطفوی استان مرکزی

معماری حمام مصطفوی


بنا مساحتی حدود 250 متر را به خود اختصاص داده است و سراسر آن از آهک و سنگ و ساروج پوشیده شده است.از ویژگی های که آن را نسبت به سایر حمام ها متمایز می کند راهروی ورودی پیچ در پیچی است که مستقیم به رخت کن می رسداین راهرو جهت تعدیل هوا تعبیه شده است تا افرادی که داخل حمام هستند در معرض مستقیم هوای بیرون نباشند.
حمام مصطفوی برخلاف سایر حمام های این استان فاقد هرگونه تزئینات است اما در معماری آن نظم خاصی به کار گرفته شده است به طوری که یک ستون در وسط حمام به چهار سقف گنبدی متصل می شود که این امر با توجه به امکانات آن زمان حیرت آور است.تمامی سقف ها  دارای دریچه هستند که از آنها به عنوان نورگیر،دفع رطوبت حمام و تهویه استفاده می شد.
این حمام دارای آب انبار،سردینه،گرمینه،خزینه و رخت کن است که تا قبل پیروزی انقلاب در استفاده مردم بوده است و بعد از پیروز انقلاب توسط خیرین حمام دیگری ساخته شد تا از آن به عنوان یادگاری از گذشتگان حفظ شود از این رو مرمت آن با حفظ ساختار اولیه و تمام ظریف کاری ها صورت گرفته است.

حمام مصطفوی در شهرستان خنداب