ارگ بهارستان که در بیرجند به باغ زرشکی هم شهرت دارد، از جمله آثار تاریخی دوره افشاریه می باشد که در سالهای 1205 و 1206 هجری قمری ساخته شده است. پناهنده شدن لطفعلی خان زند و همراهان وی در این ارگ، نشان از قدمت تاریخی آن دارد. زیبایی این باغ، آن را به یکی از بزرگترین و با شکوه ترین باغ های ایرانی تبدیل کرده است. ساختمان اصلی ارگ بهارستان بیرجند، کوشکی و به صورت هشت ضلعی می باشد. از لحاظ نمای بیرونی، معماری آن مشابه با ارگ کریم خان زند در شیراز بوده و در نمای خارجی، این ارگ از آجر کاری همراه با اشکال هندسی بهره گرفته شده است.
این بنای تاریخی جزو آثار به ثبت رسیده ی ملی ایران محسوب می شود. این در حالی است که قبل از ثبت در فهرست آثار، بخشی از آن توسط نهادهای دولتی دستخوش تغییرات شده، بخش دیگر این بنا، شامل قلعه ای دفاعی بوده که همراه با یک برج و همچنین حصاری از جنس خشت و گل می باشد و بر اثر عوامل جوی تا حدودی به آن آسیب رسیده است.
این بنا همچنین شامل حیاط اندرونی بوده که اطاقهایی دور تا دور آن را احاطه کرده اند. پس از تاسیس مدرسه شوکتیه که محلی برای تحصیل پسران بوده، این بخش از ارگ به مدرسه دخترانه اختصاص یافت و نام مدرسه نسوان را بدان برگزیدند. اصلی ترین بخش کوشک این بنا مختص فضای شاه نشین بود که با تزئینات گچبری و آئینه کاری زیبایی مزین شده است. اتاق شاه نشین با توجه به اهمیتی که داشته است علاوه بر فرم خاص معماری مشرف بر کشتزار ها، عنابستانهای مجاور و باغ بهارستان بوده است.