حافظیه زیباترین جاذبه دیدنی شیراز
در میان آثار تاریخی و ارزشمند کشور ایران، آرامگاه حافظ از جمله آثار گران بهایی است که با معماری زیبایی بنا شده است و از جاهای دیدنی شیراز به شمار می رود . اکثر مردم ایران مخاطب خاص اشعار زیبای و دلنشین لسان الغیب، حافظ شیرازی اند . حافظ شیرازی از شاعران معاصر قرن هشتم است که غزل ها و آثار دلبرای او آوازه ی خاص و عام است . حافظ به دلیل اشعار زیبایش در قلب و جان ما ایرانی ها جایگاه ویژه و بخصوصی دارد که در بسیاری از مناسبت های باستانی به کتاب اومراجعه می کنیم .
آرامگاه حافظ کجاست؟
در شمال شهر شیراز، در منطقه ای بالاتر از دروازه ی قرآن، در ناحیه ای به نام حافظیه، مقبره حافظ در میان باغی زیبا که از گل های جان پرور اکنده شده است، قرار دارد.
معرفی آرامگاه حافظ شیرازی - حافظیه
در زمان سلسله صفویه بازسازی هایی بر روی این بنا صورت گرفت. در مرمت بنای نخستین حافظیه، از نادر شاه افشار نیز در دوره حکومت افشاریان نام برده شده است. با روی کارآمدن سلسله زندیه کریم خان زند نیز مبادرت به بازسازی آرامگاه حافظ می نماید و سنگ قبری یکپارچه مرمین بر فراز قبر حافظ نصب می کند. وی علاوه بر بازسازی مقبره، یک تالار سنگی درست روبروی مقبره حافظ بنا می کند. این تالار با چهار ستون سنگی دارای دو اتاق در انتهای شمالی جنوبی خود بوده است. در گام بعدی کریم خان زند با ساخت یک باغ زیبا در مقابل مقبره باشکوه، آرامگاه حافظ را به حد اعلای خود می رساند.
با روی کار آمدن سلسله قاجار در سال 1235 هجری شمسی و با تخریب گنبد ساخته شده بر فراز آرامگاه حافظ بار دیگر بنای حافظیه توسط فردی با نام مویدالدوله که سمت حاکم فارس را بر عهده داشته است مورد مرمت قرار می گیرد. این بار یک محفظه چوبی بر فراز مقبره حافظ ساخته می شود که با تلاش های برخی از افراد متظاهر تخریب می شود. در سال 1280 هجری شمسی نیز اقدام به ساخت مقبره ای بر فراز قبر حافظ می شود اما از آنجا که سازنده فردی زرتشتی بوده این امر دستاویز برخی افراد شده و به همین بهانه بنا را تخریب و از ادامه کار ساخت آرامگاه حافظ جلوگیری می کنند. با روی کار آمدن سلسله پهلوی در سال 1310 هجری شمسی استاندار فارس یک خیابان در مقابل حافظیه احداث کرده، باغ را مورد رسیدگی قرار می دهد و در نهایت یک سردر بزرگ و سنگی در یکی از ورودی های حافظیه نصب می کند.
ساعت بازدید از آرامگاه حافظ شیرازی
در شش ماه اول سال زمان بازدید برای علاقمندان از ساعت 7:30 الی 22:30 می باشد و در شش ماه دوم سال زمان بازدید از ساعت 8:00 الی 21:30 است .
در سال 1314 هجری شمسی تصمیماتی برای بازسازی مقبره حافظ اتخاذ شده و تصمیم گرفته می شود تا از طرح های آندره گدار ایران شناس مطرح فرانسوی و همچنین از بازسازی های صورت گرفته در عهد زندیه استفاده شود. کار ساخت آرامگاه حافظ آغاز شده و تغییرات زیادی در فضای 2 هکتاری حافظیه ایجاد می شود و چهار در ورودی برای ورود به بخش های مختلف حافظیه تعبیه می شود. ابتدا تالار کریم خانی حفظ شده و فقط از هر دو طرف با ساختن ستون های سنگی تراش خورده امتداد داده می شود. این تالار آرامگاه حافظ را در یک سو و باغ را در سویی دیگر قرار می دهد. با ورود به محوطه حافظیه باغی بزرگ در برابر چشمانتان ظاهر می شود دو باغچه بزرگ که در دوسوی ورودی قرار گرفته اند و یک مسیر گلکاری و چمن کاری شده زیبا نیز در میانه دو باغ قرار گرفته است.
انبوه درختان سرو، کاج و نارنج فضای باغ را آراسته اند. در دو طرف فضای چمن کاری شده دو مسیر به چشم می خورد که هر دو به تالار کریم خانی منتهی می شود. چند پلکان مرمین شما را از کف حیاط به تالار می رساند با عبور از عرض تالار بازهم چند پله شما را به قسمت بعدی حافظیه منتقل می کند. در این قسمت مقبره حافظ قرار گرفته است. مقبره از سطح زمین فاصله داشته و با چند پله قابل دسترسی است. بر فراز مقبره بنایی با چندین ستون سنگی قرار دارد که بر روی آن، سقفی گنبدی شکل و ترک ترک قرار گرفته است که الهام گرفته از کلاه درویشان و به رنگ سبز است. فضای داخلی گنبد نیز دارای کاشی کاری های معرق بسیار زیبایی است.
مقبره حافظ
سنگ قبر حافظ نیز همان سنگ قبر نصب شده در دوره کریم خان زند است. در سال های قبل اطراف محوطه نیز به عنوان یک قبرستان عمومی به کار برده می شده است و بسیاری از بزرگان و اعضای خاندان های اصیل شیرازی در این مکان به خاک سپرده شده اند. آرامگاه حافظیه شیراز از جمله اماکن مذهبی شیراز است.
بر سر تربت ما چون گذری، همت خواه که زیارتگه رندان جهان خواهد بود