وجود سازه های باستانی در یک شهر گویای تاریخ و تمدن و افکار آن شهر است.در شهر خرم آباد یک بنای قدیمی در دوره ی ساسانیان ساخته شده است.  این بنا که یکی از جاهای دیدنی خرم آباد محسوب می شود،در شمال غربی شهر خرم آباد تقریبا در مرکز شهر است و در کنار میدان تختی قرار دارد.  این بنای تاریخی گرداب سنگی است که در بافت قدیم شهر واقع شده است و در گویش  زیبای لری به آن گردو بردینه می گویند.  این اثر تاریخی که در زمان قدیم فایده بسیاری برای مردم داشته است و مردم مصارف آبی خود را به وسیله این سازه سنگی برطرف  می کردند از اهمیت بسیاری در میان  گذشتگان برخوردار بوده است. بنا در سال 1355 در فهرست آثار ملی ایران به شماره 1274به ثبت رسیده است اگرچه سال ها از ساخت آن می گذرد ولی یک نمونه عالی از معماری آن زمان را نشان میدهد.

این جاذبه نزدیک را از دست ندهیدآبشار کاکارضا

 

گرداب سنگی خرم آباد کجاست؟

از دلایل ساخت آن می توان به یک آسیاب اشاره کرد این آسیاب در 12 کیلومتری گرداب  در دره ای به نام بابا عباس قرار دارد که آب لازم آسیاب توسط کانال کشی های صورت گرفته از این گرداب تامین می شد.از علت های دیگر ساخت آن آب رسانی به شهرقدیمی شاپورخواست بوده است این عمل به وسیله کانال کشی های تعبیه شده انجام می شد. این سازه ی شگفت انگیز به طوری ساخته شده است که تمام آب آن در سال سازماندهی شده و به طور دقیق به مصارف مورد نیاز می رسد در فصل بهار میزان آبی که از این گرداب می گذرد بسیار زیاد است و به طور متوسط در هر ثانیه 170 لیتر است در اواسط بهمن آب چشمه از حد گنجایش می گذرد و سرازیر می شود به همین دلیل کانال ها و راه هایی تعبیه شده است که این آب اضافه را به رود خانه می ریزد تا از هدر رفتن آب جلوگیری شود. قطر این اثر باستانی 18 متر است و ارتفاع آن به 18 متر و به عرض 3متر می رسد همچنین در قسمت شرقی آن دریچه ای کشویی قرار دارد که آب به سمت جنوب غربی گرداب هدایت می شود.

بهترین زمان بازدید از آن در فصل بهار و تابستان می باشد هوای دلپذیر شرایط مناسبی را فراهم می کند تا از جاذبه های تاریخی دیگری چون قلعه فلک الافلاک و پل شاپوری در این شهردیدن کرد. قلعه فلک الافلاک مربوط به سلسسله ساسانیان است و دو موزه باستان شناسی و مردم شناسی دارد که بسیار مورد استقبال بازدیدکنندگان قرار می گیرد. پل شاپوری که 28 طاق داشته است با گذر زمان تخریب شده و هم اکنون چند طاق آن به جا مانده است مصالح به کار گرفته شده در این پل سنگ و ساروج است و از مصالح برای ساخت شهر شاپور خواست و گرداب سنگی هم استفاده شده است. از مصالح به کار گرفته شده می توان فهمید تمام این آثار تاریخی در یک زمان و یک دوره ساخته شده اند که به ارزش و قدمت شهر خرم آباد اضافه کرده است.