چشمه کانی گراوان یکی از چشمه های معدنی مشهور استان آذربایجان غربی است که در شهرستان سرسبز و دیدنی سردشت و در دو کیلومتری شهر ربط از توابع این شهرستان قرار گرفته است. این چشمه آب معدنی در مجاورت روستایی به نام کانی گویز قرار گرفته است و اطراف آن را دره ای سرسبز و چشم نواز فرا گرفته است. کانی گراوان واژه ای کردی است که در آن کانی به معنای چشمه و گراوان به معنای سنگین است و اشاره به آبی سنگین دارد. این سنگینی در واقع همان املاح معدنی و آهکی موجود در این آب است. آب این چشمه سرد و گازدار و مملو از عناصر معدنی است که سبب می شود در بسیاری از امور درمانی به خصوص درمان مشکلات پوستی فواید بسیاری داشته باشد اما به دلیل وجود عناصر آهکی قابل شرب نیست.

این چشمه که آب آن بسیار شور است در ردیف غنی ترین چشمه های معدنی ایران قرار می گیرد. وجود املاح موجود در آب سبب شده تا با هر بار جوشدن آب از دل زمین املاح موجود در آن در اطراف چشمه رسوب کرده و ارتفاعی مخروطی شکل را به وجود بیاورد. این ارتفاع مخروطی در واقع یک سازه آهکی است که اکنون قریب به 20 متر ارتفاع دارد و هنوز هم با جوشش چشمه از دل زمین بر وسعت آن افزوده می شود. سازه آهکی این چشمه از ترکیب رنگ بسیار چشم نوازی برخوردار است که چشم هر بیننده ای را می نوازد و شکل و شمایل جالب آن توجه هر رهگذری را جلب می نماید. آب چشمه پس از جوشیدن از دل زمین جاری شده و به رودخانه زیبای زاب که از نزدیکی چشمه عبور می کند می پیوندد.

بهترین راه برای رسیدن به این چشمه جاده سردشت به مهاباد است. چشمه در 12 کیلومتری سردشت قرار گرفته است و به راحتی قابل دسترس است. طبیعت سرسبز و چشم نواز و جنگل های بلوط مجاور چشمه و خواص درمانی بیشمار این چشمه سبب شده تا چشمه کانی گراوان و سازه آهکی حیرت انگیز و زیبایش از محبوبیت زیادی در نزد مردم منطقه برخوردار باشند. با فرا رسیدن بهار و سرسبز شدن زمین طبیعت اطراف چشمه که اکنون پرآب تر است نیز دچچار تحولی شگرف شده و بسیار چشم نواز است. آب و هوای مطبوع تابستان نیز در اطراف چشمه بسیار دلپذیر است. با فرارسیدن پاییز و البته آغاز زمستان نیز چشمه و طبیعت اطراف آن بخصوص سازه زیبا و آهکی اش آنقدر زیبا و چشم نواز است که هر بیننده ای را مبهوت خود می کند.