آرامگاه کورش کبیر، بنیان‌گذار سلسله هخامنشی

آرامگاه کوروش کبیر، یکی از جاذبه‌های گردشگری در استان فارس و از زیباترین جاهای دیدنی پاسارگاد است.آرامگاه کوروش کبیر، در فاصله حدود یک کیلومتری جنوب غربی کاخ‌های پاسارگاد قرار دارد. این بنا به‌عنوان زیرمجموعه پاسارگاد با شماره ۱۱۰۶ در میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.

یک هزار و نهصد متر ارتفاع از سطح دریا، محصور شدن بین رشته کوه های بلند و دشتی بسیار پهناور توصیف جغرافیایی محلی است که پس اسلام بنا به قدمت آن مادر سلیمان نامیده شده است و اشاره به حکومت پهناور سلیمان نبی دارد. اما در اصل مجموعه ای به نام پاسارگاد، نام این محل است.

پاسارگاد، آرامگاه (مقبره) کوروش کبیر

مادر سلیمان نام دهستانی است که در نزدیکی میراث جهانی پاسارگاد قرار دارد. مقبره کوروش، پادشاه بزرگ و مقتدر حکومت هخامنشی، محل های عبادت مردمان آن زمان ؛تخت سلیمان ؛باغ های شاهنشاهی و نگاره مرد بالدار همه در این مجموعه قرار دارند.

آرامگاه کوروش کجاست؟

پاسارگاد امروزی نام مرکز شهرستان سعادشهر است که در 140کیلومتری شمال شرقی شیراز در همسایگی شهر های ارسنجان و مرودشت قرار گرفته است و مجموعه پاسارگاد در 15کیلومتری این شهر قرار دارد.

پاسارگاد اولین پایتخت حکومت کوروش بوده است و نام خود را از ریشه پاکی اقتباس کرده علاوه برا آنکه پاسارگاد محل تولد حکومت هخامنشیان است محل پیروزی بر ماد ها هم بوده است پس اهمیت فراوانی برای شاهان هخامنشی داشته است و شخص کوروش نسبت به سامان دادن به منطقه پاساذگاد اهتمام می ورزد و یک صدو شصت هکتار زمین را به واسطه پاسارگاد آباد می کند. رودخانه پلوار یا در گویش محلیِ احتمالا معرب شده کلوار سبب حاصلخیزی پاسارگاد بوده است.

پیشینه دشت پاسارگاد

مهمترین بنای پاسارگاد آرامگاه کوروش است که از سنگ آهک سفید ساخته شده است و معماری ساده ای دارد که سنگ هایش با بست های فلزی به هم متصل شده بودند.باغ های شاهنشاهی هم اطراف مقبره را فرا گرفته اند که اکنون جز زمین های خشک چیزی از انها باقی نمانده است.

تصویر پاسارگاد، آرامگاه (مقبره) کوروش کبیر

موقعیت جغرافیایی

شهر باستانی پاسارگاد، که از جمله جاهای تاریخی پاسارگاد است، در فاصله‌ی ۱۳۰ کیلومتری از بخش شمالی شهرستان شیراز در استان فارس قرار دارد. با توجه به متون تاریخی، به‌نظر می‌رسد که این شهر باستانی در دشت مرغاب، منطقه‌ای که حدود ۲۵۰۰ سال پیش باغی سرسبز و وسیع  بوده است، ساخته شده است. اهمیت این مکان به‌گونه‌ای بوده است که طبق روایات، پادشاهان هخامنشی مراسم تاجگذاری خود را در این مکان برگزار می‌کردند. 

مسیر دسترسی به آرامگاه کوروش کبیر

برای رفتن به این مکان تاریخی ، امکان استفاده از خودروی شخصی در مسیر جاده‌ای و نیز استفاده از حمل و نقل ریلی برای علاقه‌مندان وجود دارد؛ اما آنچه مسلم است، می‌بایست برای حضور در این مکان به شهرستان شیراز مراجعت کرد. همین طور شهرستان مرودشت نیز می‌تواند گزینه‌ دیگری برای رفتن به پاسارگاد باشد.

با ورود به روستای مادر سلیمان می توانید از مراکز اقامتی مدرن و بوم گردی سنتی دیدن کنید و سپس وارد حصار کشی مقبره کورش شوید و با پرداخت هزینه بازدید خود را انجام دهید که این اتفاق در تمام روز های سال به راحتی میسر نیست.! ضمنا تماشای نمای مقبره کوروش در شب هنگام توصیه ای بسیار مفید به علاقه مندان است.