شهر اردبیل یکی از قدیمی ترین و تاریخی ترین شهرهای ایران است که در مرکز استان اردبیل قرار گرفته است. این شهر تاریخی دارای آثار تاریخی و طبیعی دیدنی بسیاری است که گردشگران بسیاری را به سوی خود جلب می نماید. یکی از این بناهای تاریخی دیدنی که هم اکنون به عنوان موزه صنایع دستی اردبیل شناخته می شود حمام تاریخی حاج شیخ است که در میدان تاریخی عالی قاپو و در نزدیکی بقعه شیخ صفی الدین قرار گرفته است. حمام حاج شیخ که یکی از قدیمی ترین حمام های شهر اردبیل است در میدان عالی قاپو و کوچه ای با نام شهیدگاه قرار گرفته است که بخشی از بافت تاریخی شهر اردبیل و از قدیمی ترین محلات این شهر است.

حمام حاج شیخ در نهایت به مالکیت میراث فرهنگی در آمده و عملیات بازسازی آن در سال 1387 هجری شمسی به پایان می رسد و این حمام تاریخی با یک کاربری هوشمندانه به موزه صنایع دستی اردبیل مبدل می شود. حمام حاج شیخ بنایی متعلق به عهد صفوی است که قریب به سه قرن از ساخت آن می گذرد. حمام متعلق به فردی با نام حاج شیخ بوده و همین امر سبب نامگذاری این حمام با نام حمام حاج شیخ شده است. با گذر از ورودی ساده این حمام به هشتی زیبا و آراسته ای می رسید و با گذر از هشتی به سبک و سیاق حمام های ایرانی وارد محوطه رختکن می شوید. رختکن این حمام دارای چهار بخش و یا چهار رواق است. در این قسمت چهار ستون زیبا و هشت ضلعی به چشم می خورد که طاق هایی بلند و کوتاه از نوع جناغی بر بلندای آن قرار گرفته است.

بر فراز هر یک از طاق ها نیم گنبدهایی به چشم می خورد که با تکیه بر طاق نماها استوار شده اند. دور تا دور دیوار رختکن نیز با ازاره ای سنگی پوشیده شده است که به تازگی مورد بازسازی قرار گرفته است. به نظر می رسد بر روی سقف و دیوارهای این مجموعه نقاشی های بیدبیلی با نقوش بسیار وجود داشته که سال ها بعد در جریان بازسازی های صورت گرفته در جریان سفیدکاری دیوارها از بین رفته اند. شاهد این مدعا نقش و نگاری است که بر روی دیواره سربینه و تنها در بخش کوچکی از آن قابل مشاهد هاست و در آن نقوش اسلیمی و گل و بوته به همراه نقوش پرندگان به چشم می خورد. حمام دارای بخش های متخلفی همچون دو شاه نشین بزرگ، خزینه، سربینه، میان در، گرمخانه، خلوت، حوشخانه، تون، آب انبار، گاورو و ... است.

یکی دیگر از نکات مهم در معماری این حمام وجود ستون های شش ضلعی در محیط سربینه حمام است. در بخش های مختلف این حمام می توانید از نمایش آثار و صنایع دستی مختلف بهره ببرید. قلمزنی، خراطی، میناکاری، فرشبافی و .... از جمله هنرهایی هستند که در این موزه به چشم می خورد. کارگاه های آموزشی مختلفی همانند کارگاه سفال، کارگاه سنگ های قیمتی و نیمه قمیت، کارگاه معرق کاری، کارگاه نقاشی و کارگاه قلمزنی نیز در این موزه برگزار می شود که در نوع خود بسیار جذاب است.