استان کردستان عمارت ها و خانه های تاریخی بسیاری را دردل خود جای داده است. یکی از این عمارت های باشکوه که در دوره ناصرالدین شاه قاجار ساخته شده است عمارتی است که متعلق به ملا لطف الله شیخ الاسلام، شیخ الاسلام و قاضی القضات شهر سنندج، بوده است. عمارت بسیار وسیع بوده و پس از مرگ وی در میان وراث تقسیم می شود. بخش اندرونی عمارت درنهایت از آن خاندان حبیبی شده و بخش بیرونی عمارت نیز به فردی با نام عبدالحمید خان سنندجی می رسد. عبدالحمید خان ملقب به سالار سعید بوده و عمارت نیز بعد از تملک وی به همین نام شهرت پیدا میکند. در سال 1336 این عمارت از طرف وراث به اداره فرهنگ واگذار می شود.

این عمارت بسیار زیبا که با انواع هنرهای تزئینی همانند گچبری، آجرچینی، آیینه کاری، گره چینی و ارسی های حیرت انگیز آراسته شده است، سال ها برای انجام امور متفرقه در اختیار اداره فرهنگ بود تا اینکه در سال 1351 به عنوان موزه سنندج تغییر کاربری می دهد. موزه در نهایت در سال 1354 به روی مردم بازگشایی می شود. موزه در ابتدای امر دارای دو بخش باستان شناسی و مردم شناسی بوده است اما با افتتاح خانه کرد بخش مردم شناسی منتقل شده و  اکنون تنها بخش باستان شناسی آن باقی مانده است. در بخش باستان شناسی این موزه آثاری از دوران پیش از تاریخی تا دوران قاجار به نمایش گذاشته شده است که بسیاری از آثار متعلق به کشفیات محدوده استان کردستان است.

موزه از بخش های متعددی همانند دوران پیش از تاریخ، دوران تاریخی، دوران اسلامی و نمایشگاه موقت  تشکیل شده است که در بخش های مختلف عمارت سالار سعید برپا گشته اند. در بخش پیش از تاریخ آثاری کشف شده از شهر بانه در کنار قطعات سفالی کشف شده از سایر نواحی ایران به نمایش گذاشته شده است. بخش تاریخ بزرگترین بخش این موزه را به خود اختصاص داده است و در آن اشیا متعدد سفالی، استخوانی، مفرغی، فلزی و ... قرار دارند که بخش مهمی از آن به اشیا مکشوفه از تپه باستانی زیویه که مهم ترین محوطه باستانی استان کردستان است اختصاص یافته است. در بخش اسلامی نیز اغلب ظروف سفالی و اشیا فلزی برجای مانده از دوره های مختلف تاریخی به نمایش گذاشته شده اند که از شهرهای دیگر به این موزه انتقال داده شده اند.

در حوضخانه عمارت نیز اغلب نمایشگاهی با مضمون آثار خارجی برپا می شود که طرفداران بسیاری دارد. بازدید از این موزه تاریخی یک تیر و دو نشان است، هم بازدید از یک عمارت تاریخی در قلب کردستان و هم بازدید از یک موزه باستان شناسی غنی از انبوه آثار تاریخی  و باستانی. در محوطه عمارت سالار سعید نیز می توانید کتیبه ها و سنگ قبرهای متعددی را ببینید که متعلق به دوره های تاریخی متعدد است و غنای این سرزمین را به رخ می کشد.