مسجد دارالاحسان که با نام مسجد جامع سنندج نیز شناخته می شود یکی از باشکوه ترین بناهای تاریخی شهر سنندج است که  تقریبا از تمام نقاط شهر پیداست. این مسجد تاریخی در دوران حکومت امان الله خان اردلان، حاکم کردستان، و به هنگامه حکومت فتحعلی شاه قاجار بر روی ویرانه های مسجدی به جای مانده از عهد صفوی، ساخته شده است. آنطور که بر اساس کتیبه های موجود در مسجد به چشم می خورد این مسجد در سال 1227 هجری قمری ساخته شده است. مسجد دارالاحسان دارای دو ایوان با شکوه در ضلع شرقی و ضلع جنوبی است. آنچه در ابتدای امر نظر هر بیننده ای را جلب می نماید کاشی کاری های شکوهمند و هفت رنگ این مسجد است که بر زیبایی آن افزوده است.

بر روی این کاشی ها نقوش گل و بلبل و نقوش هندسی به زیباترین شکل ممکن به تصویر کشیده شده است. دو مناره بلند مسجد نیز بر فراز ایوان شرقی این بنا قرار دارند. مسجد دارای یک صحن مرکزی است و دور تا دور آن را حجره هایی دوازده گانه فرا گرفته اند. در ضلع جنوبی مسجد نیز شبستانی وسیع و زیبا به چشم می خورد. کاشی کاری ها به طرز چشمگیری در تمام نقاط مسجد به چشم می خورند. سردر حجره­ها، دیوراهای حیاط و اویان ها با کاشی کاری های زیبای آراسته شده اند. ازاره مرمین نیز بر شکوه و جلوه بنا افزوده است. در ایوان شرقی بنا کتیبه ای قرار دارد که بر روی آن قصیده ای از شاعر آن روزهای کردستان یعنی میرزا فتح الله خرم کردستانی نقش بسته است.

 درست در ایوان جنوبی این بنای باشکوه نیز کتیبه ای دیگر متعلق به یکی از شعرای اصفهان با نام میرزا صادق ناطق اصفهانی به زیبایی تمام و با خطی خوش نگارش شده است. علاوه بر کاشی کاری های صورت گرفته در مسجد، آجرکاری های بسیار زیبا با آجرهای ساده و آجرهای لعاب دار رنگی نیز به چشم می خورد. در کنار این آجر کاری ها گچ بری های ظریفی نیز قرار دارد که چشم هر بیننده ای را مجذوب خود می کند. با ورود به داخل شبستان مسجد 24 ستون سنگی زیبا با سرتون ها و پایه های حجاری شده و مقرنس کاری شده در کنار بدنه های حجاری شده طنابی به چشم می خورد که دور تا دور هر ستون را کتیبه ای از آیات قرآن فرا گرفته است.

به طور کلی بر روی کاشی های این مسجد در حدود هفتاد درصد آیات قرآن به زیبایی با خطی خوش و منحصربفرد که به خط معقلی شهره است به نگارش درآمده است. علاوه بر کتیبه های مزین به آیات قران و کتیبه های مربوط به اشعر شاعران کتیبه های دیگری نیز در این مسجد به چشم می خورد که از میان آن ها می توان به کتیبه ای از ناصرالدین شاه قاجار اشاره کرد که مربوط به سرکوب اغتشاشات اورامان است. بر روی دیوارهای شبستان پنجره های متعددی ساخته شده است که با هنر گره چینی به زیبایی آراسته شده اند. این مسجد باشکوه در گذشته مکانی برای درس و تحصیل طلاب علوم دینی و یکی از مراکز تاثیرگذار مذهبی و علمی شهر سنندج و کردستان بوده است. هنوز هم با گذر قرن ها از زمان ساخت این مسجد، مسجد دارالاحسان با عنوان یکی از مهم ترین پایگاه های مذهبی شهر سنندج شناخته می شود.