اگر تاکنون به شهر ورامین، که یکی از شهرستان های استان تهران است نرفته اید، حتما به این شهر سری بزنید، لذا که تاریخی ترین و بزرگترین قلعه خشت خام جهان در این شهر است.
آیا نام قلعه ایرج را تا کنون شنیده اید؟ و یا آن را از نزدیک مشاهده کرده اید؟ اگر نه برای خودتان موظف کنید که حتما به دیدن این قلعه تاریخی بروید، چرا که مانندش در هیچ کجای جهان وجود ندارد، و دور از انتظار است که ایرانی باشی و این مکان را نشناسی. قلعه ایرج یا قلعه گبری در شهرستان پیشوا ورامین، نزدیکی روستای عسگر آباد عباسی است. این قلعه بزرگترین قلعه خشت خام جهان است، که نام اش آنچنان که در خورش باشد در بین ایرانیان رواج نیافته.
اگر به من باشد بدون اغراق آن را قلعه ای مبهم می نامم، زیرا که در این قلعه قبل ترها قصری زیبا قرار داشت که اکنون هیچ اثری از آن را نمی توانید پیدا کنید. قلعه ایرج سه هزار سال قدمت دارد، و در زمان ساسانی ساخته شده است. مهمترین مبحثی که این قلعه را مبهم ساخته این است که اسم این مکان در وندیداد آمده!!! وندیداد یکی از بیست و یک کتاب اوستای دوران ساسانی است. در این کتاب اسم قلعه ای به نام دژ وارنا آمده است ، گفتنی است بیشتر محققین بر این باورند، که این مکان همان دژ وارنا است. از طرفی نام فرزند فریدون در دوران ساسانی ایرج می بود، بر همین اساس محققین اعلام داشتند، که این قلعه قطعا همان دژ وارنا معروف کتاب وندیداد است. اما این قلعه در آن زمان ابهتی بالا داشت، به گونه ای که 21 فوت ارتفاع قلعه در 200 هکتار بود. پهنای دیوارها 17 تا 22 متر است. بیشترین ارتفاع به25 متر می رسید که امروزه به دلیل فرسایش به 16 متر رسیده.
از دیگر عجایب این قلعه این است که درون دیوارهای هر برج راهروهای عریضی قرار داشت، که آنها را به هم متصل می کرد، این راهروها به حدی بزرگ بودن که وسایل جنگی مثل ادوات نظامی یا ارابه های جنگی از آن به راحتی عبور می کرد.
از چهار دروازه قلعه ایرج، تنها دو دروازه باقی مانده، دروازه شمالی این قلعه به کوه دماوند باز می شد، که منظره ای زیبایی را نمایش می داد. یکی از همه مهمتر نکات امنیتی قلعه ووجود خندق دور تا دور اش است. در زمان حمله درون خندق ها را پر از آب می کردن و به این صورت امنیت دژ بالا می رفت. به گونه ای که دشمن به علت حجم آب اجازه نزدیک شد به دژ را نداشت.  
امروزه خندق های را برای کشاورزی استفاده می کنند.
قلعه ایرج یا گبری در سال 82 ثبت ملی شد. ولی آنقدر مهجور ماند که رو به ویرانی رفت. و در اثر فرسایش آب و خاک چندی بعد تنها اسمی از آن را می شنویم. اسمی که در کتوب جهانگردان مشهور به نام بزرگترین قلعه خشتی جهان شناخته شد.