زندان سلیمان تکاب 

زندان سلیمان نام تپه ای است که در دو کیلومتری تخت سلیمان و در 45 کیلومتری شهر تکاب قرار گرفته است. بر روی این تپه کوهی مخروطی شکل قرار دارد که از سطح زمین 100 متری ارتفاع دارد. این کوه مخروطی شکل و جالب میان تهی بوده و قطر دهانه آن 65 متر است و در اطراف دهانه آن آثاری از بناهایی ساخته شده با ملات ساروج به چشم می خورد. زندان سلیمان که عمقی برابر هشتاد متر دارد در ابتدا یک دریاچه رسوبی بوده که همانند دریاچه تخت سلیمان آب آن غنی از املاح معدنی و غیر قابل شرب بوده است. به علت رسوبی بودن آب دریاچه و افزایش رسوبات دریاچه این کوه مخروطی در طول زمان های متمادی شکل گرفته است.

زندان سلیمان مربوط به چه دوره ای است؟ 

با افزایش میزان رسوبات و فروریختن آن ها بر کف دریاچه چشمه ای که سبب بوجود آمدن این چشمه شده بوده است مسدود شده و دریاچه به مرور زمان خشک می شود. این تپه از زمان منایی ها که یکی از اقوام کهن ایرانی بوده و توسط مادها از بین رفته اند مکانی برای نیایش بوده است و بقایای آثار تاریخی به جای مانده در اطراف دهانه شامل اتاق ها، تراس و راه پله ها نیز متعلق به دوره منائیان است. اما در دوره ساسانی و هم زمان با اوج گرفتن آتشکده معروف آذرگشسب در بین زرتشتیان، این تپه نیز به مکانی برای عبادت موبدان زرتشتی و به جا آوردن مراسم قربانی تبدیل می شود. در کف این کوه مخروطی شکل چشمه های گازداری کشف شده است که هنوز هم گازهایی همانند گوگرد از آن ها متساعد می شود که مشامتان را آزار می دهد.

عکس زندان سلیمان

کوه زندان سلیمان 

علت نامگذاری این مجموعه به نام زندان دیو و یا زندان سلیمان به داستان مشهور سلیمان نبی باز می گردد که به امر الهی همه اجنه را به فرمان خود درآورده بود. مردم این ناحیه بر این باورند که سلیمان نبی(ع) دیوانی را که از دستورات وی سرپیچی می کرده اند در این کوه زندانی می کرده است به همین دلیل لاین تپه در بین مردم به زندان دیو و زندان سلیمان شهره است. این اثر تاریخی و طبیعی متعلق به دوره سوم زمین شناسی است و حاصل فعالیت نوعی چشمه آرتزینی بوده  و هیچگونه فعالیت آتشفشانی نداشته است. در اطراف این کوه هنوز هم چشمه های آب گرم گوگردی با خواص درمانی قرار دارد که احتمالا دلیل اصلی حضور اقوام منائی در اطراف این تپه بوده است.