یکی از مشهورترین جاذبه های طبیعی و تاریخی استان کردستان روستای زیبای "نگل" است. روستای نگل در فاصله 65 کیلومتری از شهر سنندج واقع شده و به راحتی از طریق جاده سنندج به مریوان قابل دسترسی است. این روستای زیبا در دره ای نسبتا عمیق، که دور تا دور آن را کوه های بلند احاطه کرده اند، قرار گرفته است. عبور رودخانه "شوشیر" از نزدیکی روستا نیز بر طراوت و سرسبزی این روستا افزوده است. این روستا با مناظر بی بدیل و زیبای اطراف خود یکی از جذاب ترین جاذبه های طبیعی استان کردستان و شهرستان سنندج است که همه ساله طبیعت گردان و کوهنوردان بسیاری را به سمت و سوی خود می کشاند.

در دامان کوه­های سرسبز روستای نگل و در فاصله چند کیلومتری از روستا نیز دریاچه ای کوچک و طبیعی قرار دارد که در بین مردم با نام "چال آب" شناخته می شود. آبشار قلوزه نیز از دیگر جاذبه های طبیعی اطراف این روستای زیباست.  دریاچه سد نگل نیز در فاصله 5 کیلومتری از روستا قرار گرفته و چشم انداز بسیار زیبایی دارد. در این روستای زیبا آثار تاریخی متعددی همااند بقایای یک قلعه ساسانی با نام قلعه یزدگردسوم و یک پل تاریخی برجای مانده از عهد صفوی نیز به چشم می خورد. قلعه گاه نیز یکی دیگر از محوطه های باستانی این روستا است که تاریخچه آن به طور کامل مشخص نیست. روستا مسجدی قدیمی و تاریخی نیز دارد که با نام مسجد نگل شناخته می­شود.

در صحن این مسجد تاریخی موزه نگل قرار دارد. در بخش مردم شناسی این موزه ابزار آلات متفاوتی همانند زیورآلات، ابزار کشاورزی و ... با قدمت حداکثر دویست ساله نگهداری می شود که سبک و سیاق زندگی مردم این دیار را به تصویر می کشد. تمامی آثار به نمایش درآمده در موزه توسط مردم بومی این منطقه جمع­آوری و به موزه اهدا شده است اما در بخش دیگری از این موزه یک قرآن نفیس خطی نیز قرار دارد که قدمت آن به سده چهارم هجری قمری می­رسد. مردم روستا معتقدند که این قرآن در نهایت به عثمان بن عفان سومین خلیفه اهل سنت می رسد. بر اساس داستانی که در بین مردم این دیار رایج است در دوران صفویه چوپانی به وقت چرای گوسفندان متوجه شاخه گلی زیبا و غیر معمول می شود که به وقت چیدن آن صندوقچه ای در زیر گیاه هویدا می شود.

چوپان برای بیرون کشیدن این صندوقچه اهالی روستا را خبر می کند و با بیرون کشیدن صندوقچه قرآنی در داخل آن یافت می­شود. مردم روستا به پاس این هدیه الهی در همان مکان مسجدی برپا می کنند و چون در آن مکانی گلی زیبا قرار داشته نام ان را "نوگل" می نهند که در گذر زمان به نگل تبدیل می شود. قرآن تاریخی اما در بین مردم از جایگاه خاصی برخوردار است و در سال های اخیر توسط میراث فرهنگی برای جلوگیری از از تخریب بیشتر صفحات این قرآن زیبا و تاریخی، محفظه ای شیشه ای برای آن تدارک دیده شده است. قرآن که چندین بار به سرقت رفته و مجددا بازگردانده شده است، به خط کوفی و بر روی صفحاتی به رنگ قهوه ای به نگارش در آمده که طول آن 38 سانتی متر و عرض آن 21 سانتی متر است. قطر این قرآن نیز به 13 سانتی متر می رسد.