چهل پایه

اگر به نقاط مختلف کشور پهناور ایران بنگرید، کاروانسراهای بسیاری همچون کاروانسرای چهل پایه را خواهید دید که دلیل وجود این تعداد بالا از کاروانسراها، آن است که در گذشته، میهن عزیزمان از قطب های تجارت جهان بوده، به دلیل عبور جاده ابریشم از درون آن، همواره مسافران و کاروان های بسیاری در طول سال مشغول داد و ستد و تجارت در آن بوده اند. در گذشته به دلیل طولانی بودن مسافت بین راه ها مکان هایی با عنوان کاروانسرا در میان راه ساخته می شد تا محلی برای استراحت مسافران باشد.

کاروانسرای چهل پایه کجاست

در جاده راور به دیهوک در نزدیکی روستای نایبند (80 متری جنوب روستای نایبند و 80 کیلومتری شمال شهر راور استان کرمان) روستایی به نام چهل پایه وجود دارد که کاروانسرای چهل پایه هم جزئی از همین روستا است.

رباط چهل پایه 

محدوده رباط چهل پایه و مسیر جاده راور به دیهوک، در گذشته شهر های جنوبی کشور را به خراسان وصل نموده، مسافران زیادی که قصد زیارت امام رضا (ع) را داشتند از این جاده گذر میکردند. به دلیل عدم امکانات، در امان ماندن از خطر راهزنان و همانطور که گفته شد استراحت میان راه، کاروانسرا و اقامتگاه های متعددی از جمله آب‌بید، حوض پنج، چاه کوران، قلعه دختر، و غیره در این جاده تعبیه شده که چهل پایه یکی از آن هاست.

اطلاعات دقیقی از کاروانسرا موجود نیست اما بر اساس شواهد گفته شده 2 چاه عمیق برای تامین آب مسافران در کاروانسرا و به لحاظ تاریخی قدمت آن مربوط به دوره قاجار است. این روستا در مرکز ایران و کویر لوت واقع شده است و از آثار تاریخی و جاذبه های گردشگردی شهرستان طبس در استان خراسان جنوبی به شمار می آید.

فاصله راور تا دیهوک

فاصله میان دیهوک تا راور نزدیک به ۳۰۰ کیلومتر بوده و از مسیرهای بسیار پرتردد می باشد.