دریاچه تخت سلیمان یکی از زیباترین و جذاب ترین جاذبه های طبیعی استان آذربایجان غربی است که در زمره یکی از آثار باستانی و تاریخی این استان نیز قرار می گیرد. این پدیده طبیعی در 45 کیلومتری شمال شرقی تکاب و در نزدیکی روستای تازه کند نصرت آباد قرار گرفته است. این دریاچه به واسطه نزدیکی به یکی از مهم ترین آتشکده های دوره ساسانی که با نام آتشکده آذرگسب شناخته می شود نیز شهره است و همین نزدیکی سبب شده است تا داستان ها و افسانه های متعددی درباره این دریاچه بر سر زبان ها بیافتد. اما این دریاچه کوچک و نسبتا عمیق ویژگیهای جذاب بسیاری دارد مثلا دمای آب آن در تمام طول سال بر روی 21 درجه سانتی گراد ثابت می ماند و تغییر نمی کند.

باورهای عامیانه بسیاری درباره علت بوجود آمدن این دریاچه بر سر زبان هاست. برخی معتقدند خاک مقدسی که هورمزد پادشاه ایرانی بر اینجا پاشیده سبب به وجود آمدن این دریاچه شده است. برخی دیگر هم معتقدند حضرت سلیمان نبی(ع) عصایش را در این نقطه بر روی زمین کوبیده است و سبب شده تا چشمه ای از دل زمین جوشیده و این دریاچه را پدید آورد. اما علت بوجود آمدن این دریاچه جوشش یک چشمه جالب است که سبب شده این دریاچه به عمق تقریبی 120 متری شکل بگیرد. اما دریاچه ویژگی جالب توجه دیگری نیز دارد. هر چیزی که پای در درون دریاچه بگذارد بلعیده می شود و به همین دلیل شنا کردن در داخل دریاچه ممنوع است و تاکنون جان چندین نفر را گرفته است.

برخی محل تولد زرتشت را در کنار این دریاچه و شهر تاریخی می دانند که در مجاورت آن قرار داشته و به همین دلیل این دریاچه از قداست خاصی در نزد زرتشتیان برخوردار است. در کنار این دریاچه از دوره مادها گرفته تا دوره ایلخانی آثاری از سکونت به چشم می خورد. اما دریاچه به واسطه افسانه گنج هایش نیز بسیار محبوب است. نقل است که کوروش پس از غلبه بر کروسوس پادشاه لیدیه جهت شکرگذاری این پیروزی ثروت افسانه ای این پادشاه را در دل دریاچه ریخته است. به هنگام محاصره این شهر توسط آنتونی پادشاه روم نیز موبدان معبد آناهیتا و خدمتگزاران آتشکده آذرگشسب برای  در امان ماندن گنجینه معبد و همچنینی پیشکش هدایا به الهه آب جهت شکست دشمن تمام گنجینه را در آب دریاچه ریخته اند.

جاذبه ی دیدنی نزدیک به شما : زندان سلیمان 

در داستان سوم به هنگام حمله هراکلیوس در زمان خسرو پرویز ساسانی که شهر در اوج آبادی و شکوه خود بود موبدان که شهر را در معرض سقوط می بینند بازهم تمام دارایی های معبد را در آب می ریزند. پس از این واقع شهر توسط هراکلیوس ویران می شود. کاوش های بسیاری بری بدست آوردن این گنج ها توسط گروه های حرفه ای ایرانی و اروپایی صورت گرفته است اما به نظر می آید این رویدادها تنها افسانه هایی است که در بین مردم رواج دارد و اثری از گنج ها بدست نیامده است. کف دریاچه را رسوباتی فرا کرفته است که ادامه پیش روی نداده و ادامه کاوش ها را غیر ممکن می کند.