خانه فرهنگ امیرکبیر

قزوین گذرگاه تاریخ است و شاید رتبه اول قزوین در تنوع بالای آثار باستانی­ اش گواه همین مدعاست. تاریخ اما در هر دوره­ ای یادگاری در قزوین به جای گذاشته ­است. خانه فرهنگ امیرکبیر که در ابتدا عمارت سردار مفخم نامیده ­می­ شد یکی از همان یادگاری­ های تاریخ است که متعلق به دوران قاجار است. خانه فرهنگ امیرکبیر بنایی که شما را میهمان خانه یکی از وکیلان مجلس مشروطه می­کند. شاهزاده اکبر میرزا، ملقب به مفخم، که برای چند دوره نماینده مردم قزوین در مجلس مشروطه بود این خانه زیبا را در شهر قزوین بنا می­ نهد.

خانه فرهنگ امیرکبیر خانه­ ای سه طبقه که در همان نگاه اول تجددی که آن روزها راهش را به خانه­ های ایرانی باز کرده­ بود به نمایش می­گذارد. در نمای بیرونی خانه ستون­های بلند بالا و زیبایی در هر دو طبقه خودنمایی می ­کنند که آراسته به سرستون­های حجاری شده ­است. درب­ها و پنجره ­های بسیاری در نمای بیرونی به چشم می­خورند. خانه ترکیبی از معماری دوران قاجار و اوایل دوران پهلوی را به نمایش می­گذارد و در همان نگاه اول اعیان­ نشین بودنش را به رخ می­کشد.

معماری خانه فرهنگ امیرکبیر

تزیینات آجرکاری اطراف پنجره ­ها نیز بر زیبایی نمای بیرونی بنا افزوده ­است. قدم در خانه که بگذارید راه­ پله مبسوط با نرده ­هایی زیبا و حجاری­ شده در میانه بنا بار دیگر تجدد خانه قجری را به رختان می­کشد. دو راه ­پله نیز شما را به طبقات بالایی می­رسانند. تجدد بنا اما چیزی از تزئینات قاجاری­ اش نمی ­کاهد. بازهم ردپای گچ­بری­ ها و تزئینات داخلی در داخل بنا و درتمامی بخش­ها و اتاق­ها به چشم می­خورد.

خانه فرهنگ امیرکبیر

خانه اما علاوه بر قدمت بالا و معماری گیرایش کاربری­ های متعددی داشته­ است. بعد از واگذاری خانه توسط وراث این ­خانه برای مدت­ کوتاهی به عنوان یک مدرسه با نام مدرسه امیرکبیر مورد استفاده بوده­ است. چند سال بعد این خانه در اختیار وزارت امور خارجه قرار می­گیرد تا به عنوان دفتر کنسولگری مورد استفاده قرار بگیرد. انتخاب عمارت مفخم به عنوان کنسولگری سبب می­شود تا آقای صالحی که آن­ سال­ها سکان­دار وزارت امورخارجه بود، تصمیم بگیرد تا تمام هدایای را که در سفرهای سیاسی­ اش از مقامات کشورهای مختلف هدیه گرفته ­است را به این خانه تاریخی اهدا کند.

 خانه فرهنگ امیرکبیر

حالا خانه سردار مفخم تبدیل به نمایشگاهی نفیس شده که آثار ارزشمندی از تابلوهای نفیس گرفته تا صنایع دستی در آن به نمایش گذاشته­ شده­ است. خانه مفخم امروزه با نام خانه فرهنگ امیرکبیر به فعالیت خود ادامه می ­دهد.