اگر در روز هشتم محرم گذرتان به شهر زنجان بیافتد سیل خروشان جمعیتی که همه به سوی یک مقصد واحد در حرکتند حتما شما را حیرت زده خواهد کرد. تجمعی منظم و یکپارچه که آرام آرام بر سر و صورت کوبیده و مسیر حسینیه اعظم تا امازاده سید ابراهیم را به عزاداری می پردازد. گاهی اوقات صدای رجز خوانی عزاداران حسینی بلند می شود و زمین زیر پایتان شروع به لرزیدن می کند. امروز یوم العباس است و مردم زنجان بیشتر از یک قرن است که این مراسم باشکوه را برای بزرگداشت مقام حضرت عباس برگزار می کنند. مرکز اصلی این تجمع بزرگ حسینیه اعظم زنجان است که بر اساس مدارک تاریخی در دوره نادر شاه افشار بنا شده است.

از زمان قدرت گرفتن صفویه و رسمی شدن آیین تشیع ،مراسم عزاداری و تعزیه خوانی نیز شکل منسجم تری به خود گرفته و اولین بار بود که حسینیه ها به وجود آمدند بنابراین گمان می رود که قدمت حسینیه به دوران قبل از نادر شاه افشار باز می گردد اما به هرحال قدیمی ترین سندی که در آن از حسینیه زنجان نام برده شده به دوران نادر شاه باز می گردد. یک کتیبه سنگی باارزش نیز در داخل حسینیه نصب شده است که چند بیت شعر بر روی آن نقش بسته و در انتها تاریخ 1261 هجری قمری را نشان می دهد. بر طبق مضمون این اشعار، حسینیه در این تاریخ مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است. 

علم قدیمی حسینیه که سال ها قبل پیشاپیش دسته عزاداری حرکت می کرده است نیز تاریخ 1221 هجری قمری را به نمایش می گذارد. با ممنوع شدن عزاداری در دوران رضا خان متاسفانه بسیاری از ابزار عزاداری که قدمت بالایی داشته اند به سرقت می رود. حسینیه اولیه از تعدای شبستان تشکیل شده که با تکنینک آجرچینی آراسته شده است. اما با اقبال بیشتر مردم حسینیه گسترش یافته و حالا چیزی در حدود 12000 متر مربع وسعت دارد و شامل درمانگاه، کتابخانه، سالن کنفرانس، شبستان های متعدد، صندوق قرض الحسنه و مهمانسراست. حسینیه اعظم بزرگترین قربانگاه ایران و دومین قربانگاه جهان است. میزان نذورات جمع آوری شده در حسینیه اعظم بالغ بر چند میلیارد تومان است که صرف امور خیریه، توسعه حسینیه و اشتغال زایی می شود.