بازار تاریخی ارومیه یکی از بناهای تاریخی شهر ارومیه است که بخش های قدیمی آن از عهد صفوی به یادگار مانده است. این بازار که هنوز هم یکی از مراکز اقتصادی شهر ارومیه است در بافت قدیمی شهر ارومیه و در خیابان امام این شهر قرار گرفته است. بازار ارومیه در طول تاریخ مراودات بسیاری با بازارهای خوی و بازارهای تبریز و قفقاز داشته است. بازار 5 هکتاری وسعت داشته و هم اکنون هزار حجره را در خود جای داده است. این بازار سرپوشیده که در جنوب شرقی ارومیه قرار گرفته است دارای معماری ساده ای است و از هنرهای تزئینی معمول در سایر بازارهای ایرانی همانند گچ بری، کاشیکاری، نقاشی و ... در آن اثری به چشم نمی خورد.

بازاری تمام آجری که از راستنه ها و چهار سوق های متعددی تشکیل شده است. سقف بازار نیز با طاق ها و گنبدهای پی در پی زینت داده شده است که در سال های اخیر مرمت شده و بسیار چشم نواز است. بازار به سان اغلب بازارهای ایرانی از بخش های مختلفی همچون راسته ها، تیمچه ها، سراها، حمام ها و مساجد تشکیل شده است که نشان از آبادانی و رونق این بازار تاریخی در طول زمان دارد. برخی از این قسمت ها متعلق به دوران صفوی و برخی نیز در دوره زندیه و دوره قاجاریه به بنای بازار افزوده شده اند. مسجد جامع ارومیه نیز در مجاورت این بازار تاریخی ساخته شده است. راسته عطاران، بزازان، حلبی سازان، بازار میرزا حسین آقا، چاقو سازان، مسگران، سنگ تراشان، نقاشان، آقا رضی و ... برخی از راسته های این بازار تاریخی را تشکیل می دهند.

 

از این جاذبه تفریحی دیدن کنید : مدرسه هدایت

 

سقف بازار در برخی راسته ها به مرور زمان فرو ریخته بود که در سالهای اخیر توسط میراث فرهنگی بازسازی شده است. حمام آخوند که در دوره قاجار بنا شده است و  حمام قراچه که نادر شاه افشار در ان استحمام کرده و طی ماجرایی چشمان یکی از افرادش با عنوان محمد کریم خان بیگلر بیگی را از کاسه درآورده است در کنار حمام های تجلی و قائم از دیگر بخش های این بازار تاریخی است که در سال های اخیر مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته اند. سرای شجاع الدوله و سرای حاج ابراهیم در کنار کارونسرای قرار گرفته در شمال مسجد جامع از دیگر بخش های این بازار سنتی و زیباست. بازار ارومیه دارای 7 تیمچه مختلف نیز می باشد.