از آتشکده های زرتشتیان می توان به آتشکده ی آذربرزین مهر (مهرزرین) اشاره کرد، این آتشکده جزو سه آتشکده ی بزرگ و بسیار مهم ایرانیان پیش از اسلام می باشد که به خانه ی دیو یا چهارطاقی نیز معروف است. آذر برزین مهر از سه کلمه تشکیل گردیده که (در زبان پهلوی) هر کلمه دارای معنی خاصی می باشد، آذر => آتش، برزین=> بلند مرتبه و مهر=>دلبری و محبت است. آتش مقدس با توجه به عقاید اساطیری ایرانیان قدیم، دارای 5 نوع بوده که برزین مهر یکی از انواع آن محسوب می شود.

این آتشکده بر روی کوه ریوند در استان خراسان رضوی شهر سبزوار با ارتفاع 2061 از سطح دریا قرار گرفته است. نام این بنادر کتاب دین زرتشت که از قدیمی ترین نوشتارهای ایرانیان می باشد به نام کتاب اوستا سخن به میان آمده است. از این آتشکده تاکنون بنایی یافت نشده و ممکن است در اولین دهه های ظهور اسلام توسط مسلمین از بین رفته باشد. اما لازم به ذکر است که برای آتشکده های آذر گسب و آذر فرنبغ بناهایی یافت شده است.

آتشکده آذربرزین از دو دهلیز تشکیل گردیده که ورودی اصلی به مرور زمان بسته شده است، به عقیده ی اهالی این منطقه امتداد دهلیز به این آتشکده ختم می گردد. در اطراف آتشکده گیاه ریواس را می توان دید، از این گیاه آنطور که گفته شده نوشیدنی با نام هومه تهیه می کردند و در مراسم های خود مورد استفاده قرار می دادند. این جاذبه بسیار دیدنی و تاریخی جزو آثار به ثبت رسیده ملی ایران می باشد.