مشهور به
سعدی
محل دفن
شیراز
تاریخ تولد
۶۰۶ هجری قمری (۱۲۱۰ میلادی) (۵۸۹ خورشیدی)
تخصص
خطیب- شاعر - نویسنده
محل تولد
شیراز
ثبت در تقویم
ا اردیبهشت، روز بزرگداشت سعدی
محل زندگی
شیراز، بغداد
تاریخ وفات
۶۹۰ هجری قمری (۱۲۹۱ یا ۱۲۹۲ میلادی) (۶۷۰ خورشیدی)
دوره
تابکان فارس، عباسیان، خوارزمشاهیان، ایلخانان

زندگی نامه سعدی

شاعر و نویسنده بزرگ ایرانی ابومحمّد مُشرف‌الدین مُصلِح بن عبدالله بن مشرّف که همه ما او را با تخلص سعدی می شناسیم در سال ۶۰۶ هـ.ق(حدودا برابر با 589 خورشیدی و 1210 میلادی) در شهر شیراز بدنیا آمد.

نام کوچک سعدی شیرازی برگرفته از نام پدر بزرگ وی مصلح نامگذاری شده است، او 12 ساله بود که پدرش را از دست داد، از پدر وی در آثار و شواهد بدست آمده از آن زمان به نیکی یاد شده است، همچنین سعدی خواهرزاده قطب‌الدین شیرازی می باشد، که در توسعه و پیشرفت هنر، پزشکی، فلسفه و حکمت نقش بسیار موثری داشته است.

شاعر بزرگ، سعدی شیرازی را با القابی چون شیخ اجّل، پادشاه سخن، استاد سخن، افصح المتکلمین نیز نامبرده اند.


ازدواج سعدی

متاسفانه بنظر می آید این شاعر عزیز در زندگی مشترک خود موفق نبوده و در کتاب گلستان سعدی یکی از حکایت های خود می گوید:

 از صحبت یاران دمشقم ملالتی پدید آمده بود. سر در بیابان قدس نهادم و با حیوانات انس گرفتم.

تا وقتی که اسیر فرنگ شدم و در خندق طرابلس با جهودانم به کار گل بداشتند.

یکی از رؤسای حلب که سابقه‌ای میان ما بود گذر کرد و بشناخت و گفت: ای فلان! این چه حالت است؟!

گفتم: چه گویم: ...

سعدی توسط دوست قدیمیش با هزینه 10 دینار نجات پیدا می کند و وی دخترش را به عقد او در می آورد و صد دینار را برای مهریه وی تعیین می کند. سعدی بعد گذشت مدتی از ازدواجش متوجه می شود که همسرش بداخلاق است و مدام به او را سرزنش می کند که تو را پدر من از فرنگ خریده است. سعدی در پاسخ می گوید: بلی من به ده دینار خریده شدم و به صد دینار به دست تو گرفتار شدم.

 

آثار سعدی

سبک عراقی را می توان سبک اصلی سعدی بشمار اورد، در عین حال در آثار وی سبک خراسانی نیز به چشم می خورد. او به آسانی در زمانی که آرایه های ادبی باب شده بود به دو زبان رودکی و فردوسی روی آورد. تعدادی از اشعار سعدی که ترکیبی از قطعه، قصیده و تک بیت می باشد به زبان عربی بوده، اما بطور کلی سعدی اثر مستقلی از زبان عربی ندارد.

در مجموعه ی کتاب کلیات سعدی تمامی آثار سعدی قرار داده شده است. این آثار شامل شعر و نثر می باشد. از مشهورترین آثاری که در این کتاب آمده میتوان به دو کتاب بوستان و گلستان سعدی اشاره کرد، در واقع آثار سعدی را به دو بخش منثور و منظوم تقسیم می کنند، کتاب گلستان سعدی به صورت نثر و نظم مسج تالیف گردیده و جزو شاهکارهای منثور سعدی بشمار می آید. این کتاب دارای هشت باب (در تاثیر تربیت و در آداب صحبت، در سیرت پادشاهان، در عشق و جوانی، در اخلاق درویشان، در فواید خاموشی، در ضعف و پیری، در فضیلت قناعت ) می باشد و کتاب بوستان سعدی نیز شامل ده باب (توبه، ذكر ، عدل، واضع، احسان، عشق، وفا، تربیت، شكر، مناجات و ختم كتاب) بوده که توسط نشریه گاردین در شمار 100 کتاب برتر قرار گرفته است.

علاوه بر مواردی که گفته شد به صورت مستقل غزلیات و هزلیات سعدی نیز به چاپ رسیده است.

از دیگر آثار سعدی میتوان موارد زیر را نام برد:

رباعیات و مفردات، هزلیات سعدی، طیبات ، قصاید، ترجیعات، صاحبیه، مراثی، قصاید، ملمعات و مثلثات 

 

سخنان سعدی با مضمونی دلنشین

سعدی علاوه بر این که شاعری بزرگی بوده، سخنان پرمحتوا و زیبا و آموزنده زیادی نیز گفته است که در اینجا تنها به بیان چند مورد از آن بسنده می کنیم

در میان دو کس دشمنی میفکن ، که ایشان چون صلح کنند تو در میانه شرمسار باشی .

هرکس خود را نصیحت نکند ، به نصیحت دیگران محتاج است .

اگر شب ها همه قدر بودی، شب قدر بی قدر بودی.

و...


شاگردان سعدی

جهان ملك خاتون:  بانو جهان ملك خاتون شاهزاده اي از خاندان اينجو از حاكمان محلي شيراز است كه ديوان غزليات او محتوي بيش از هزار وصد غزل است. با نگاه کردن به غزلهاي جهان و سعدي بخوبی میتوانیم متوجه وامدار بودن جهان ملك به سعدي شویم.

محمدبن عبداللطیف عقاقیری: از قدیمی ترین نسخه های کتاب کلیات سعدی متعلق به 70 سال بعد از فوت سعدی به دستخط محمدبن عبداللطیف عقاقیری (از شاگردان غیرمستقیم سعدی) کتابت شد، که از نظر تاریخی و تذهیب دورۀ ایلخانی، بسیار نفیس است.

حافظ: از انجا که سروده های حافظ تحت تاثیر سبک سعدی بوده، از وی میتوان بعنوان یکی از شاگردان برجسته سعدی یاد کرد.


ثبت در تقویم ملی

در تقویم ملی ایران هر ساله روز اول اردیبهشت ماه، سالروز تولد شاعر پارسی گوی جهان، که اهل ادب وی را بنام استاد سخن نیز میشناسند، بعنوان سالروز بزرگذاشت سعدی، در سال 1381 توسط مرکز سعدی شناسی ایران و در سال 1389 توسط نهادهای فرهنگی داخلی و خارجی نام گرفت. این روز، روزیست که ما را به تأمل احوالات شاعر گرانقدر ادبیات ایران و جهان و توجه به افکار و اندیشه ی وی هرچند کوتاه وا میدارد.

ارامگاه سعدی در سال 1354 جزو فهرست آثار ملی ایران ثبت گردید.


سال های پایانی و مرگ

زمان فوت سعدی با توجه به منابع مختلفی که موجود است در حدود سال های 690 تا 695 هجری قمری مشخص شده است. در عین حال معتبرترین روایت نقل شده توسط سعید نفیسی می باشد، او تاریخ فوت سعدی را در 27 ذیحجه سال 690 هجری قمری بیان کرده است.


محل دفن و آرامگاه:

ارامگاه وی در نزدیکی باغ دلگشا و در شمال شرقی شهر شیراز است و به گفته سعید نفیسی محل دفن ایشان خانقاهی بوده که در اواخر عمر خویش در آنجا اقامت داشته است که به دستور حکمران فارس "یعقوب ذوالقدر"در سال 449 هـ. ق این بنا تخریب گردید. باگذشت زمان در سال 1187 هـ.ق به دستور کریمخان زند، ساختمان دوطبقه آجری ساخته شد، در طبقه اول راهرویی وجود داشت که پله های طبقه ی بالاتر از آنجا شروع می گردیدو ارامگاه سعدی در اتاق شرقی راهرو قرار میگرفت.

آرامگاه کنونی سعدی، در سال ۱۳۳۱ هـ.ش از سوی انجمن آثار ملی با ترکیب معماری قدیم و جدید ایرانی در بین عمارتی 8 ضلعی با سقفی بلند و کاشیکاری تاسیس شد. این آرامگاه به سعدیه نیز معروف است.


پست پیشنهادی:


مسیر دسترسی به آرامگاه

آدرس: استان فارس- شهر شیراز- انتهای بلوار بوستان- مجاور باغ دلگشا

جهت رفتن به این بلوار میتوانید از اتوبوس های موجود در شهر خط بلوار نارنجستان، شهید دستغیب-بلوار نارنجستان، پایانه ی نمازی استفاده کنید. در ایستگاه سعدیه از اتوبوس پیاده شده و به نزدیکترین ایستگاه مترو (ایستگاه ولیعصر) بروید.


زمان و هزینه بازدید آرامگاه

زمان بازدید: مدت زمان بازدید آرامگاه در حدود یک تا دو ساعت می باشد.

ارتباط با مسئول: جهت تماس با مسئول این مکان می توانید با این شماره تماس بگیرید(07137302300)

ساعات بازدید: این مکان همه روزه در فصول بهار و تابستان از ساعت 8 صبح تا 8 شب و در فصول پاییز و زمستان 8 صبح تا 7شب باز می باشد.

ورودی: در حال حاضر بلیط ورودی برای شهروندان ایرانی 5،000 تومان و برای شهرواندان خارجی 50،000 تومان می باشد.

روزهای تعطیل: ارامگاه در روزهای شهادت امام جعفر صادق (ع) و امام علی (ع)، تاسوعا و عاشورا، رحلت پیامبر اکرم (ص) و امام خمینی تعطیل می باشد. در عین حال بهتر است قبل از رفتن به این مکان با شماره مربوطه تماس گرفته و از باز بودن آن اطمینان حاصل کنید.