مشهور به
ابوعلیِ سینا، پورسینا، ابن سینا
محل دفن
همدان- آرامگاه بوعلی‌سینا
تاریخ تولد
۱ شهریور ۳۵۹
تخصص
فیلسوف، دانشمند و حکیم
محل تولد
روستای افشنه در بخارا (پایتخت سامانیان)، در ازبکستان کنونی
ثبت در تقویم
اول شهریور- روز پزشک
محل زندگی
فرارود، خراسان، گرگان، ری، اصفهان و همدان
علت مرگ
بیماری قولنج
تاریخ وفات
۳۱ خرداد ۴۱۶ (در سن ۵۷ سالگی)
دوره
اواخر سامانیان و دوران آل بویه

ابوعلی حسین بن عبدالله بن سینا مشهورترین پزشک و فیلسوف ایرانی بود که می توان گفت در همه زمینه ها همانند ریاضی، فیزیک، جغرافی، زمین شناسی، منطق، موسیقی، پزشکی، اخترشناسی، شیمی، شعر و فلسفه مهارتی بینظیر داشت وی به نام های ابن سینا، ابوعلی سینا و پورسینا نیز شهرت داشت.


زندگی نامه ابوعلی سینا

نام پدر: عبدالله   نام مادر: ستاره   نام همسر: یاسمین

استعداد و نبوغ ابوعلی سینا از همون دوران کودکی همگان را شگفت زده کرده بود. او در ده سالگی توانست حافظ قرآن و در ادبیات متبحر شود، هیجده ساله بود که در زمینه های علوم طبیعی و ریاضی نیز پیشرفت قابل توجهی کرد و سپس به مطالعه ی کتابی از ارسطو با نام مابعد الطبیعه پرداخت. وی در دوران جوانی نیز از پزشکان و دانشمندان برجسته در بخارا بود و در دربار امیرنوح سامانی خدمت می کرد.

پدر ابن سینا دایره المعارف رسائل اخوان الصفا را خوانده بود، در این کتاب از دانش های گوناگون سخن گفته شده، ابن سینا نیز گاهی به خواندن این دایره المعارف می پرداخت. وی توسط پدرش برای یادگیری حساب هندی به نزد محمود مساحی رفت و آن را فراگرفت.

پدر ابن سینا به دعوت فردی از اسماعیلی مصر (منظور فرقه هایی هستند که پس از امام صادق (ع)، به امامت فرزندش اسماعیل یا نواده‌اش محمد بن اسماعیل تشکیل شدند) به پیروان این آیین پیوسته بود و از ابن سینا نیز میخواست که همانند برادرش به این آیین روی آورد، اما وی نمیتوانست آنچه را از این آیین می شنود، بپذیرد.

وی در طول عمر خویش به مناطق مختلفی سفر کرد، ابتدا از گرگانج به جرجان جهت ملاقات یکی از دوستانش رفت و در بین سفر به سمت خراسان نیز حرکت کرد، سپس از جرجان به ری، در سال 405 از ری به قزوین و از آنجا به همدان رفت. مهاجرت های وی همچنان ادامه داشت تا این که از شهرهمدان به اصفهان رفت و با استقبال بسیار زیاد حاکم آن زمان روبرو شد، این امر موجب گردید، وی پانزده سال، در خدمت علاءالدوله اصفهان بگذراند.


ازدواج ابوعلی سینا

از ازدواج ابن سینا اطلاعات دقیقی در دست نیست، اما آنچه از شواهد استنباط می شود این است که وی، با یاسمین، کنیز خلیفه بغداد که فرار کرده بود، ازدواج می کند، متاسفانه خلیفه بغداد او را می یابد و موجب جدایی آن ها می شود.

 

آثار ابوعلی سینا

شمار آثار ابن سینا در حدود 450 اثر می باشد، که 131 از این آثار اصالت آن تایید شده و 111 اثر آن به او نسبت داده شده است. اکثر کتب وی به علت رواج زبان عربی در آن زمان به زبان عربی نوشته شده و بعد ها به زبان فارسی ترجمه گردید، کتاب شفا و قانون در طب (مراکز علمی اروپا آن را در حدود 700 سال تدریس می کردند) از مشهورترین این آثار بشمار می رود.

ابن سینا در سن 35 سالگی به نگارش کتاب قانون در طب (بطورخلاصه به آن کتاب قانون نیز میگویند) پرداخت، کتاب قانون با محتوای ارزشمندی که در زمینه پزشکی دارا بود، توانست سایر کتب هم حوزه را تحت تاثیر خود قرار دهد.  


سخنان ابوعلی سینا

ابن سینا سخنان و جملات ارزشمند زیادی را در حوزه های گوناگونی چون انسانیت، فلسفه، زندگی و دانش بیان کرده که ما در اینجا به بیان جملاتی چند از این سخنان می پردازیم:

·       تجربه بالاتر از علم است.

·       موسیقی صدای خداست.

·       دکتر ناشی، معاون مرگ است.

·       هر کس عادت کند که به هر دلیل هر حرفی را باور کند، از صورت انسانی خارج می شود.

·       تعصب در دانش و فلسفه مانند هر تعصب دیگر نشانه خامی و بی مایگی است و همیشه به زیان حقیقت تمام می شود.

·       برخی چنان سرگرم میراث علمی گذشتگانند که فرصت مراجعه به عقل خود را ندارند و اگر هم فرصتی دست آورند حاضر نیستند اشتباهات و لغزش های آنان را اصلاح و جبران کنند.


شاگردان ابوعلی سینا

شیخ علی نسائی خراسانی ،ابوعبدالله محمد بن احمد المعصومی، ابوالحسن بهمنیار، ابو منصور طاهر اصفهانی، ابوعبید جوزجانی از جمله شاگردان ابوعلی سینا  هستندکه خود نیز جزو بزرگان علم بشمار میروند.


ثبت در تقویم ملی

همه ساله، اول شهریور ماه، مصادف با زادروز ابو علی سینا مشهور به امیر پزشکان و پدر علم پزشکی، جهت گرامیداشت آثار و خدماتش در این حوزه و همچنین تجلیل از جامعه ی پزشکی این روز را به نام روز پزشک نامگذاری کردند.

در سال 1367 آرامگاه وی در شمار آثار ملی ایران (با شماره ثبت 1869) قرار گرفت.


سال های پایانی و مرگ

همانطور که گفتیم ابوعلی سینا به مدت 15 سال در اصفهان سکونت داشت و نزد حاکم آنجا خدمت می کرد، در آن زمان مسعود غزنوی اصفهان را مورد حمله قرار داد، این امر نیز موجب از بین رفتن بعضی از آثار ارزشمند ابن سینا گردید و به وی آسیب بزرگی وارد شد. ابن سینا پس از این اتفاق چون به بیماری قولنج نیز مبتلا شده بود، به همدان رفت و در سن 57 سالگی در دوم تیرماه، سال 416 هـ.ش در این شهر از دنیا رفت. علت مرگ این پزشک گرانقدر بطور قطع بیماری قولنج ذکر نشده، در عین حال احتمال آنکه این بیماری موجب این امر گردیده، نیز می باشد.


محل دفن و آرامگاه

آرامگاه ابوعلی سینا در مرکزیت همدان، میدان بوعلی سینا قرار دارد. این آرامگاه دارای بخش های مختلف مقبره ها، موزه، محوطه و تندیس ابن سینا است. مقبره های موجود در آرامگاه شامل مقبره ابن سینا در سمت راست در ورودی، مقبره ی عارف قزوینی در مقابل در ورودی و مقبره ی ابوسعید دخدوک در سمت چپ در ورودی است. جهت مشاهده تندیس ابوعلی سینا به ضلع شرقی میدان و جهت بازدید از موزه به تالار جنوبی مراجعه کنید. در موزه ابن سینا می توانید اشیایی متعلق به سال های قبل از میلاد و عصر اسلام، همانند سفال، سکه، برنز و .. را ببینید.


مسیر دسترسی به آرامگاه

آدرس: استان همدان، شهر همدان، میدان ابو علی سینا

جهت دسترسی به این ارامگاه می توانید در هرمکان از شهر با تاکسی های شهری و یا با وسایل حمل و نقل عمومی به ایستگاه میدان بوعلی سینا بروید.


زمان و هزینه بازدید آرامگاه

زمان بازدید: مدت زمان بازدید آرامگاه در حدود یک تا دو ساعت می باشد.

ارتباط با مسئول: جهت ارتباط بامسئول آرامگاه با این شماره تماس بگیرید( 08138261008)

ساعات بازدید: در فصول بهار و تابستان از ساعت 8:30 صبح تا 8عصر و در فصول پاییز و زمستان از ساعت 8:30 صبح تا 5 عصر باز است.

روزهای تعطیل: تاسوعا و عاشورا، شهادت امام صادق (ع)، 28 صفر، 21 رمضان و 14 خرداد

ورودی: جهت بازدید از آرامگاه باید ورودی پرداخت شود.